Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

02 maart 2006
NAJK voor opstelling grenzen voor Oost Europese seizoensarbeiders tuinbouw

Het NAJK pleit voor het openstellen van de Nederlandse grenzen voor de Oost Europese EU landen. De Nederlandse tuinbouw is er mee gebaat dat de grenzen opengaan voordat de drukke teeltseizoenen beginnen, om zo illegale werknemers tegen te gaan.

Het NAJK vindt dat het project seizoensarbeid duidelijk laat zien dat er binnen Nederland een tekort is aan gemotiveerd personeel uit Nederland en de niet Oost Europese EU landen voor het kortdurende werk in de piektijden. De afgelopen twee jaar is gebleken dat met name Poolse werknemers dit gat prima op kunnen vullen. Op dit moment zijn er 30.000 Oost Europeanen met een tewerkstellingsvergunning in de Nederlandse tuinbouw werkzaam. Als de grenzen open worden gesteld voor alle Oost Europeanen wordt er een verdubbeling van hen verwacht. Het in dienst nemen van een Oost-Europeaan wordt echter moeilijk gemaakt door de hoge administratieve lasten en kosten die gepaard gaan met de aanvraag van een tewerkstellingsvergunning. Bij openstelling van de grenzen zal dit niet meer nodig zijn. Dat betekent niet dat voor Oost Europese seizoensarbeiders regels over veilig werken en goede beloning minder belangrijk zijn.

Om er voor te zorgen dat illegale arbeid binnen de sector niet groter wordt, pleit het NAJK ervoor dat binnengrenzen in Europa open gaan.