EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
03-03-2006 - EVO pleit voor versnelde procedure verbinding Katwijk-Leiden

EVO pleit voor versnelde procedure
verbinding Katwijk-Leiden

Als gevolg van toenemende drukte in de regio Rijnland zijn bedrijven steeds minder goed bereikbaar. Aanleg van een verbindingsweg tussen Katwijk en Leiden zou de bereikbaarheid van bedrijven drastisch verbeteren. Ondernemersorganisatie EVO is voorstander van de plannen voor deze nieuwe verbinding, maar vreest dat procedures en gebrek aan bestuurlijk commitment voor vertraging zorgen. Daarom pleit EVO voor een aangepaste procedure, waarmee de risico's op vertraging van deze weg worden beperkt.

Zonder aanpassing van de huidige procedures staat regio Rijnland binnenkort echt stil en ligt de nieuwe weg er op zijn vroegst in 2014. EVO vindt dit gezien de recente bereikbaarheidsproblemen veel te laat.

Vanuit de praktijk blijkt dat in elke fase van de procedure (Planologische KernBeslissing, Streekplan, Tracé/MER, bestemmingsplan, bouwvergunning) eenzelfde bezwaar kan worden ingebracht, ook als dat bezwaar in eerdere stadia is afgewezen. EVO pleit er dan ook voor bezwaren maar in eenmaal in de gehele procedure toe te laten. De uitspraak over dat bezwaar geldt dan voor de gehele procedure.

Bovendien vraagt EVO de betrokken gemeenten om naast het eigen belang, vooral ook het gemeenschappelijk belang voor ogen te houden. Dat betekent dat zij sommige wensen moeten laten varen om verdere vertraging te voorkomen. Zo kan er maar een beperkt aantal afslagen worden aangelegd, willen we voor een goede doorstroming zorgen en de kosten beperken.

Het is juist nu de tijd om tot concrete acties over te gaan. Duidelijk is dat het netwerk in regio Rijnland knelpunten vertoont die geen uitstel meer kunnen verdragen. Niet alleen het bedrijfsleven in Rijnland ondervindt de nadelen van het dichtslibbende wegennet. Ook de concurrentiepositie van de Randstad is in het geding.