Socialistische Partij

Jan Marijnissen wint tv-verkiezingsdebat

02-03-2006 * Jan Marijnissen is volgens de kijkers winnaar van het live verkiezingsdebat van TweeVandaag. De SP-voorman debatteerde met de fractieleiders van CDA, PvdA, VVD, GroenLinks en D66 over volkshuisvesting, armoede en overlast.

Jan Marijnissen In een rechtstreeks duel met CDA-voorman Verhagen noemde Marijnissen het een schande dat er voor mensen met gewone inkomens een groot tekort aan betaalbare huizen is, terwijl de 7% rijkste Nederlanders 40% van alle hypotheekrenteaftrek binnenhalen. Ook hekelde hij de plannen van het kabinet om de huren komende jaren extra te verhogen en voor een deel zelfs helemaal vrij te laten. In die kritiek kreeg hij steun van Verhagen, die hij daarop prompt uitnodigde om dan ook samen tegen VVD-minister Dekker op te trekken. Verhagen steunde overigens ook, met Wouter Bos, het voorstel van Jan Marijnissen om maatregelen te nemen tegen al te agressieve geldleenspotjes op tv, die veel mensen in grote problemen brengen.

Hard botste de SP'er met VVD'er Van Aartsen over de gevolgen van armoede voor de mensen die het treft. Hij wees erop dat inmiddels meet dan een op de tien huishoudens op of onder de armoedegrens terecht is gekomen, met grote gevolgen voor met name de kinderen in die gezinnen. Zowel armoede en jeugdwerkloosheid als overlast van jongeren kan volgens Marijnissen bestreden worden door het VMBO ingrijpend te verbeteren en schooluitval tegen te gaan en door ouders die dat nodig hebben, opvoedingsondersteuning aan te bieden.

Het optreden van Marijnissen werd door de kijkers het meeste gewaardeerd. Hij kreeg 34% van de stemmen, Wouter Bos 26%, waarmee zij de overige lijsttrekkers ver achter zich lieten. Zie ook:
* TweeVandaag: Jan Marijnissen wint verkiezingsdebat