Royal Dutch Shell plc

NAM en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe CAO

03/03/2006

De vakbonden FNV en CNV en de directie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) hebben op donderdag 2 maart hun akkoord gegeven op een nieuwe CAO. Het akkoord kwam tot stand na een viertal onderhandelingsronden. De afspraken behelzen onder meer een structurele salarisverhoging van 3,75% over de gehele looptijd. Het gaat om een overeenkomst met een looptijd van 26 maanden, tot 1 maart 2008. De bonden hebben het voorstel inmiddels aan hun leden voorgelegd en deze hebben ermee ingestemd. Daardoor is de CAO nu definitief. Bij de NAM zijn 1825 medewerkers actief; van hen vallen ongeveer 540 medewerkers onder de CAO. De voornaamste afspraken uit het akkoord zijn:
· een structurele salarisverhoging van 1,5% per 1 maart 2006;
· een verhoging van het bonuspercentage met 1,25% naar 8,75% (was 7,5%), eveneens per 1 maart 2006;
· een structurele salarisverhoging van 1,75% per 1 maart 2007 en 0,5% per 1 januari 2008;
· overeenstemming om de werkgelegenheidsinspanning van de NAM voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt in de regio Noord- en Oost-Nederland te continueren. De NAM investeert hierin gedurende de looptijd een bedrag van 2,2 miljoen euro (onderverdeeld in 1,8 miljoen euro voor de regio Noord- en Oost-Nederland en 400.000 euro voor Internationale Solidariteitsprojecten in samenwerking met het FNV en CNV).

In een reactie op de bereikte overeenstemming zei Hans Jansen, CAO-onderhandelaar namens de NAM: "Het waren zeer zeker moeizame onderhandelingen. Wij zijn echter zeer tevreden met een deze uitkomst en dan met name de looptijd van 26 maanden. Het geeft rust op het gebied van de arbeidsverhoudingen. Daar hebben wij grote behoefte aan na een voor de NAM ongekende periode met acties en bijna stakingen, vorig jaar oktober begonnen met de discussie rondom de verhoging van de pensioenleeftijd".