Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|3 maart 2006  |
|Nummer        |
|43            |

Voorkomen van 'Savannah's' uitgangspunt
Provincie Noord-Brabant werkt met Tilburg aan Crisisberaad Jeugd

De Provincie Noord-Brabant werkt samen met de gemeente Tilburg aan een crisisberaad Jeugd. Het doel hiervan is om kinderen die in (levens)bedreigende situaties verkeren onmiddellijk te kunnen helpen.
Het gaat hierbij om een proef van twee jaar, die volledig past binnen de Wet op de Jeugdzorg.
De proef is het resultaat van intensieve gesprekken tussen gedeputeerde Roel Augusteijn van de provincie en wethouder Jan Hamming van Tilburg. Zij zullen dit hedenmiddag 3 maart om 15.30 op een bijeenkomst in het stadskantoor van Tilburg bekend maken in aanwezigheid van minister Donner. De werkwijze wordt vastgelegd in een convenant dat binnen enkele weken door de provincie en de gemeente zal worden getekend.
De evaluatie van de proef staat onder voorzitterschap van gedeputeerde Augusteijn.

Binnen de gemeente Tilburg gaan maatschappelijke organisaties zoals het instituut voor maatschappelijk werk Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg samenwerken in een regelmatig crisispreventie-overleg en stedelijk crisisberaad. In het crisispreventie- overleg worden mogelijk dreigende problemen gezamenlijk besproken. Constateert één van de samenwerkende organisaties een noodgeval, dan wordt onmiddellijk het stedelijk crisisberaad bijeen geroepen door de verantwoordelijke wethouder en kan direct worden ingegrepen. BJZ zorgt voor een indicatie en de provincie garandeert een crisisopvangplaats. Hiervoor heeft de provincie middelen beschikbaar. Is andere acute hulp voor het kind nodig, dan heeft de provincie daarvoor een noodfonds.

Deze proef sluit aan op de plannen van staatssecretaris Ross-van Dorp voor de vestiging van Gezinscentra voor opvoedings- en opgroeiondersteuning in de wijken. Ook hierin zullen de maatschappelijk organisaties gaan samenwerken.

Een wetswijziging om deze proef uit te voeren is niet nodig. De verdeling van verantwoordelijkheden blijft zoals hij is. De gemeente is verantwoordelijk voor het preventief jeugdbeleid (nu ook vastgelegd in de WMO) en de provincie voor de jeugdzorg.
Tilburg en de provincie Noord-Brabant laten dit nu goed op elkaar aansluiten met een gemandateerde taak voor de gemeente om het crisisberaad bijeen te roepen op basis van signalen van de maatschappelijke organisaties.



Provincie Noord-Brabant