Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 3 maart 2006

Timon opent tiende woongroep

Amsterdam - Vrijdag 3 maart heeft Stichting Timon haar tiende woongroep in Nederland geopend. De bijzondere voorziening voor Begeleid Wonen voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar is gevestigd in Amsterdam IJburg. In de woongroep is ruimte voor 5 'meewoners': jongeren die, vaak vanwege psychische en/of sociale problemen, niet thuis of alleen op kamers kunnen wonen. In de nieuwste woongroep is ook een plaats gereserveerd voor een jonge alleenstaande moeder met kind.

"Het doel van elke woongroep is om een veilig woon- en leefverband te scheppen voor jongeren die op weg zijn naar zelfstandigheid, maar die daar op dit moment nog niet klaar voor zijn", vertelt Bart Schenk, voorlichter van Timon.

Een woongroep bestaat uit 'kernbewoners' en 'meewoners'. Kernbewoners maken permanent deel uit van de woongroep. Het zijn alleengaanden, echtparen of gezinnen. Kernbewoners zijn geen hulpverleners, maar bieden als 'goede buur' een luisterend oor, veiligheid, een zekere mate van structuur en een sociaal netwerk aan de 'meewoners'. Jongeren kunnen maximaal twee jaar in een Timon-woongroep terecht als ze een indicatie hebben voor psychosociale of licht psychiatrische problemen. Ze worden begeleid door medewerkers van Timon Ambulante Jongvolwassenenzorg.

"Op dit moment hebben we landelijk bijna 50 plaatsen. De vraag is veel groter, dus zijn we erg blij met de opening van de Amsterdamse woongroep", aldus Schenk.

De openingshandeling werd verricht door de Amsterdamse wethouder zorg, Hannah Belliot. "Het contact met lokale overheden, verwijzers en hulpverleners is voor ons heel wezenlijk", vertelt Schenk. "We vinden het belangrijk dat overheden en hulpverleners op de hoogte zijn van ons tamelijk unieke aanbod van hulp aan jongvolwassenen."

Daarnaast onderhoudt Timon ook intensieve relaties met lokale kerken. Schenk: "Onze kernbewoners hebben allemaal een (verschillende) kerkelijke achtergrond. Ze delen met elkaar het geloof in Jezus Christus. Veel kerken steunen ons bestuurlijk en vaak ook financieel. Dat stelt ons in de gelegenheid om ook zorg te geven aan cliënten die buiten de 'reguliere financieringskaders' vallen." Timon wil jongeren en jongvolwassen helpen in hun ontwikkeling naar volwassenheid op basis van en geïnspireerd door een christelijke levensovertuiging. "We maken daarbij geen onderscheid op grond van geloofs- of levensovertuiging", vertelt Schenk. "Iedereen die aanklopt wordt geholpen."

Meer informatie is te vinden op www.timon.nl