Oranje Fonds subsidieert Stichting Kezban wederom met ¤75.000

Oranje Fonds kent ¤ 75.000 toe aan Stichting Kezban voor 2e jaar 'Als ik háár was'

UTRECHT, 20060303 -- Eind januari 2006 maakte het Oranje Fonds aan het bestuur van Stichting Kezban bekend ook het tweede jaar van het voorlichtingsproject 'Als ik háár was' te willen financieren. Stichting Kezban is zeer verheugd met deze toezegging en bedankt het Oranje Fonds voor het vertrouwen in haar werk om huiselijk geweld bespreekbaar te maken binnen de allochtone gemeenschap.


Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar keert het ongeveer ¤ 20 miljoen uit aan organisaties en projecten in Nederland en op de Nederlandse Antillen en Aruba. Hierdoor bevordert het Oranje Fonds sociale cohesie, participatie, integratie en sociale veiligheid en vermindert het sociale uitsluiting. Ronald van der Giessen, directeur: Het Oranje Fonds wil met deze bijdrage een aanjaagfunctie hebben en voor de organisaties daadwerkelijk een verschil maken in de opzet en uitvoer van hun project.

Stichting Kezban wil verschil maken met dit voorlichtingsproject!
In een samenwerkingsverband met TransAct (landelijk expertisecentrum voor huiselijk en seksueel geweld) startte het project op 1 februari 2005 met als doel om de ontwikkelde voorlichtingsmethodiek 'Als ik háár was' verder te implementeren in voornamelijk de Turkse en Marokkaanse gemeenschap. De methodiek bestaat uit een film en een bijbehorend handboek. De film is uitgebracht in een Turkse en Marokkaanse versie en verkrijgbaar in vier verschillende talen: Turks, Arabisch, Berbers (voice-over) en Nederlands. Juist de film is een geweldige prikkel om de discussie op gang te brengen over huiselijk geweld. Delen van de film zijn vaak zo herkenbaar voor de deelnemers, dat er emotionele ervaringsverhalen los komen. Het is daarom enorm belangrijk om nazorg een onderdeel geïntegreerd onderdeel te maken van een voorlichtingsbijeenkomst.
Wat het uitzetten van de voorlichtingen een succes maakt, is dat er gezocht wordt naar laagdrempelige ingangen: buurthuizen, moedercentra en andere (multiculturele) ontmoetingsplekken. Hier worden de vrouwen en mannen, door een aldaar bekend contactpersoon, persoonlijk uitgenodigd voor een voorlichting. Mond-tot-mond reclame is, zeker bij voorlichting over huiselijk geweld, onmisbaar.

Een ander succesvol resultaat van het project is het opzetten van kleine lokale subprojecten. Veel allochtone zelforganisaties missen de tijd en het geld om op langere termijn en op eigen kracht voorlichtingsbijeenkomsten over huiselijk geweld te organiseren.
Stichting Kezban ondersteunt deze organisaties met het maken van een projectplan en begroting om daarmee subsidie aan te vragen bij het Oranje Fonds. Met deze subsidie kunnen de organisaties hun mensen laten trainen om aan de achterban voorlichting te gaan geven. Inmiddels zijn er twee subprojecten in Amsterdam van start gegaan en komen er dit jaar in ieder geval nog subprojecten in Den Bosch, Utrecht, Assen en Den Haag.

Het balletje begint te rollen en lijkt nu niet meer te stoppen. Door opgedane ervaring en het creëren van nieuwe kansen, krijgt het voorlichtingsproject in dit tweede jaar nog meer verdieping en landelijke reikwijdte.
Stichting Kezban gaat door met het geven van voorlichting en het ondersteunen van allochtonen zelforganisaties, die huiselijk geweld bespreekbaar willen gaan maken. Dankzij het Oranje Fonds heeft Stichting Kezban weer een extra mogelijkheid een steentje bij te dragen om huiselijk geweld een halt toe te roepen!




Ingezonden persbericht