Gemeente Rotterdam


---

Nr. 76
6 maart 2006

'FF Kappe' mogelijk nieuw instrument in aanpak overlastgevende jeugd

Rotterdamse variant 'Doe Normaal!'-aanpak van start

Vrijdag 3 maart gaf burgemeester Opstelten in de Rotterdamse wijk 'Nieuwe Westen' (deelgemeente Delfshaven) het startsein voor de pilot 'FF Kappe'. Deze pilot is het resultaat van het voorstel van de ChristenUnie aan minister Donner, om de 'Doe Normaal!'-aanpak landelijk in te voeren. De Rotterdamse variant 'FF Kappe' wordt gedurende een periode van een jaar (1 maart 2006 tot 1 maart 2007) in het 'Nieuwe Westen' getest. Het doel van het project is om overlastgevende jeugd aan te pakken.

Opstelten gaf het startsein voor de pilot in aanwezigheid van korpschef Meijboom, hoofdofficier Van Brummen en deelraadsvoorzitter Harreman. Speciale gast bij de start was Tweede Kamerfractievoorzitter Rouvoet van de ChristenUnie. De pilot 'FF Kappe' wordt in het 'Nieuwe Westen' ingevoerd, omdat bewoners daar overlast door groepen jongeren een veelvoorkomend buurtprobleem vinden.

Er zijn twee pilotsteden aangewezen, Rotterdam en Leeuwarden. Rotterdam heeft gekozen voor de naam 'FF Kappe', omdat die naam het beste past bij het ingezette jeugd- en veiligheidsbeleid. De pilot is gericht op het tegengaan van hinderlijk, overlastgevend en licht crimineel gedrag bij jongeren en probeert dit gedrag (positief) te beïnvloeden. Voorbeelden van dit negatieve gedrag zijn: graffiti, scooteroverlast, het versperren van het trottoir, te nadrukkelijk aanwezig zijn, intimiderend rondhangen, nafluiten en lastig vallen van omwonenden. In de pilotfase richt het project zich op jongeren van 12 tot 24 jaar. Komend jaar wordt bekeken of 'FF Kappe' een zinvolle aanvulling is op de persoonsgerichte aanpak van deze jongeren.

Het vernieuwende aan 'FF Kappe' is, dat het gericht is op het beïnvloeden van het totale gedragspatroon en niet alleen op bestraffing van een enkel strafbaar of overlastgevend feit. De overlastgever wordt persoonlijk aangesproken op zijn gedrag en er wordt expliciet aangegeven dat deze gedragingen in Rotterdam ontoelaatbaar zijn. Nieuwe instrumenten die binnen de 'FF Kappe' worden ingezet zijn:
- het 'FF Kappe'-contract (een intentieverklaring waarin de jongere zich verbindt tot goed gedrag);
- het gedragsbevel 'FF Kappe' (uitgevaardigd door de burgemeester ter handhaving van de openbare orde); Ook worden een aantal bestaande instrumenten aan 'FF Kappe' toegevoegd:
- gedragsaanwijzingen in een justitiële procedure (bijvoorbeeld als bijzondere voorwaarde in het vonnis);
- gemeentelijke dwang en drang (bijvoorbeeld vormen van gedwongen gezinscoaching, gebiedsontzegging en het inzetten van leerplichtcontroles).

Rotterdam verwacht in het pilotgebied zo'n 50 contracten aan te kunnen bieden. Niet alle contracten zullen worden ondertekend. Als een contract niet wordt ondertekend, komt er een aantekening in het dossier van de jongere en weegt het mee in een eventuele latere juridische procedure. Verwacht wordt dat de betrokken jongeren hun gedrag aanpassen. Hierdoor vermindert de overlast en zullen er minder gedragsbevelen nodig.

noot voor de redactie/