Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 1 maart 2006

Platte Stenenbrug krijgt bijzondere uitstraling

Het college van burgemeesters en wethouders kiest voor een nieuw ontwerp voor de herinrichting van de Platte Stenenbrug, de brug tussen de Hekelstraat en de Kapelsteeg in het centrum van Alkmaar. Dit nieuwe ontwerp kwam tot stand na een inspraakprocedure, die veel nuttige reacties opleverde van betrokken Alkmaarders en belanghebbenden.

Momenteel is een aannemer al enige tijd bezig met de renovatie van de kades en de gewelfde bogen van de brug. Over het nieuwe ontwerp van het brugdek zou rond deze tijd een besluit worden genomen. De Platte Stenenbrug is herkenbaar gebleven als brug. Bij de verharding op de brug is rekening gehouden met enkele belangrijke uitgangspunten: de huidige terrasvergunningen;
er moet een herkenbare scheiding komen tussen het gebied waar mensen op de brug verblijven en waar verkeer de brug passeert; zwaar verkeer, zoals brandweer, vuilniswagens en bevoorrading, moet probleemloos over de brug kunnen; De Platte Stenenbrug is ruimtelijk een onderdeel van het Verdronkenoord. De inrichting ervan moet met de kades van het Verdronkenoord een eenheid gaan vormen.

De historische glooiing van het brugdek over het water blijft na de renovatie zoals deze was. Ook het metselwerk in de gewelfde bogen wordt op historisch verantwoorde wijze gerestaureerd. De basis van het bestratingpatroon vormt het patroon dat van oudsher aanwezig is: het voor de brug zo kenmerkende visgraat-verband in de bekende Alkmaarse straatklinkers, die in de hele binnenstad zijn terug te vinden. Langs de bebouwing wordt de bestrating doorgetrokken die ook op de kades van het Verdronkenoord is toegepast. Op het brugdek komen op regelmatige afstand stroken van natuursteen die de overspanning van de brug en de lichte glooiing van het brugdek accentueren. De natuurstenen stroken liggen op hetzelfde niveau als de klinkers. Door een deel van deze hardsteen te verhogen, wordt het autoverkeer fysiek beperkt. Er blijft evenveel ruimte als voorheen om te rijden en te manoeuvreren. Ook blijft op de brug evenveel ruimte voor de terrassen als voorheen. Aan de uiteinden van de natuurstenen stroken komen kleine lichtpunten die zijn verzonken in de bestrating. De oude gaslantaarn komt op een prominente plek op de brug te staan.

De gemeente is met de wijzigingen in het ontwerp tegemoet gekomen aan de belangrijkste kritiekpunten van de bezwaarmakers. Het resultaat is een terughoudend vormgegeven ontwerp dat naadloos aansluit bij de omgeving. Oude vertrouwde materialen en patronen zijn gecombineerd met nieuwe elementen die de brug dag en nacht accentueren, het hedendaagse gebruik in goede banen leiden en de plek een bijzondere uitstraling geven.

Wethouder Binnendijk is tevreden over het goede resultaat van het overleg met de belangenorganisaties, zoals de Bewonersbelangenvereniging Alkmaar (BBA), Overleg Stadsontwikkeling Alkmaar, Horecabelangenvereniging Alkmaar (HBA), Winkeliersbelangenvereniging Alkmaar (WBA), Winkeliersvereniging d´Oude Stad, Historische Vereniging Alkmaar, vereniging "Werkgroep Sanering Oostelijk Stadsdeel" en de horecaexploitanten rondom de Platte Stenenbrug: "De betrokkenheid van iedereen was groot, en hun inbreng waardevol. De brug past straks prima in de omgeving en krijgt een bijzondere uitstraling. Ik denk dat iedereen enthousiast zal zijn over het resultaat als de brug af is."

Noot voor de pers: