Algemene Onderwijsbond

Onderwerpen Onderwijsblad - Algemene Onderwijsbond

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd. U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.

Interessante onderwerpen in dit nummer zijn:

Cover

Over zwarte scholen die weer een beetje wit worden: Je moet er vertrouwen in hebben

De gemengde school lijkt ideaal, maar pakt het wel altijd goed uit? De adjunct van de Westerparkschool in Amsterdam voelt zich een roepende in de woestijn. Door verwitting krijgt haar school minder geld, terwijl ze nu meer problemen heeft. Op basisschool de Vierambacht in Rotterdam is de intrede van een groep hoogopgeleide witte ouders wel een succesverhaal. Maar je moet stevig in je schoenen staan.

Reportages

Steeds meer raden van toezicht in het onderwijs

Voor de meeste docenten zijn ze onzichtbaar. Ze controleren het bestuur, maar ze doen dat vooral op grond van informatie die datzelfde bestuur aan hen verstrekt. Zelf worden ze door niemand gecontroleerd, en dat kunnen ze ook makkelijk zo houden, want meestal benoemen ze zelf de nieuwe toezichthouders. Ze vergaderen vier tot zes keer per jaar, en daar verdienen ze soms meer dan vijftienduizend euro per persoon mee. Ze zijn in opkomst, de raden van toezicht in het onderwijs: alle universiteiten hebben er een, de meeste hogescholen en roc s ook en in het basis- en voortgezet onderwijs komen er tevens steeds meer. Maar wie wat wantrouwend is aangelegd, fronst er waarschijnlijk zijn wenkbrauwen over.

Nieuws

Nieuw boek Leo Prick: opkomst en ondergang van de basisvorming

Met verbijstering heeft Leo Prick de opkomst en ondergang van de basisvorming gevolgd. In Drammen, dreigen, draaien dat aanstaande vrijdag verschijnt, beschrijft de NRC-columnist en onderwijspsycholoog hoe door politici steeds werd vastgehouden aan de illusie dat alle leerlingen in staat zouden zijn vijftien voornamelijk theoretische toetsen af te leggen die voor alle leerlingen noch te moeilijk noch te simpel zijn . Een recensie.

Extra media-service: digitaal archief Het Onderwijsblad

Hoe zat het ook al weer met de veranderingen in de basisvorming? Wat kan ik verwachten van de klachtencommissies? Had ik niet een keer iets gelezen over luxeverzuim? Waarom is er zo n kloof tussen basis- en voortgezet onderwijs? Heeft er wel eens iets over techniek in het basisonderwijs in gestaan?

Al die vragen zijn voortaan makkelijk te beantwoorden door te zoeken in het digitaal archief van Het Onderwijsblad. Surf naar www.aob.nl en klik daar op Het Onderwijsblad, daarna op archief. Het archief loopt terug tot 1999.

Postbus 2875
3500 GW Utrecht
tel. 030-2989217 (uitsluitend redactie)
fax 030-2989881
onderwijsblad@aob.nl