B EN W BERICHTEN 2006 - 9 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 28 FEBRUARI 2006

Algemene Zaken

1. (28-02) Het College heeft besloten om in navolging van het pre-advies van de Algemene Bezwaarschriftencommissie het bezwaar van Engels Parking BV tegen de afwijzing van het verzoek om nadeelcompensatie in het kader van RandstadRail Rotterdam ongegrond te verklaren.

2. (28-02) Het College heeft besloten een voorstel tot aanpassing van het Rotterdam Restauratiefonds voor te leggen aan de gemeenteraad. Het Rotterdamse fonds is in 1993 opgericht om te komen tot een structurele ondersteuning van de restauratie of grootonderhoud aan monumenten in de gemeente Rotterdam. De aanpassing leidt er onder meer toe dat procedures worden vereenvoudigd en de bedragen die eigenaren mogen lenen worden verhoogd.

3. (28-02) Het College gaat ermee akkoord dat op 24 maart om 15.00 uur in kamer 113 van het stadhuis een bijeenkomst plaatsvindt van de Nederlandse vereniging voor Criminologie. De burgemeester treedt hierbij op als gastheer. Het programma bestaat uit o.a. actuele onderwerpen als bestel en centralisatie, cultuurverandering, community policing, intelligence led policing en prestatiecontracten.

4. (28-02) Het College heeft besloten om op 28 maart vanaf 16.30 uur de Burgerzaal in het stadhuis ter beschikking te stellen voor de startceremonie van de multiculturele ondernemersvereniging Promis. Wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) zal optreden als gastheer.

5. (28-02) Het College heeft burgerleden benoemd, die met ingang van de nieuwe raadsperiode zitting nemen in de Algemene bezwaarschriftencommissie. Deze leden zullen te zijner tijd worden aangevuld met de door de gemeenteraad aan te wijzen raadsleden, die in de nieuwe raadsperiode aantreden. Bovendien is besloten om met ingang van de nieuwe raadsperiode geen ambtenaren die in dienst van de gemeente zijn meer te benomen tot lid van de Algemene bezwaarschriftencommissie.

Beleid

1. Het College heeft kennisgenomen van de voortgang van de herontwikkeling van het Stadskantoor waarbij de uitkomst van de verschuivingen op de kantorenmarkt in Rotterdam-Centrum niet eerder dan in het voorjaar 2006 kan worden verwacht. Daarom is uitstel van sloopt tot januari 2008 gewenst: eerder slopen is niet noodzakelijk en er worden aanzienlijke kosten bespaard met een het uitstel van een jaar.

2. (28-02) Het College heeft besloten het pand aan de Nieuwemarkt 1a in Rotterdam, gedurende de periode dat daarin het Nationaal Onderwijsmuseum wordt geëxploiteerd, om-niet over te dragen aan de Stichting Nationaal Onderwijsmuseum.

3. (28-02) Het College heeft besloten het uitvoeringsplan voor sociale kwaliteit 'De Sprong Vooruit' van het Sociaal Platform Rotterdam vast te stellen. Het Sociaal Platform Rotterdam zal zich richten op de vier pilotgebieden Afrikaanderwijk, Pendrecht, Oude Noorden en Schiebroek Zuid.

4. (28-02) Het College heeft kennisgenomen van de voortgang van de activiteiten gericht op versterking van de sociale kwaliteit van Rotterdam. De brancheorganisatie voor de sociale sector heeft een innovatieplan en een werkplan gepresenteerd.

5. (28-02) Het College heeft besloten de heer W.A. Groenink als nieuw lid voor het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam voor te dragen bij de gemeenteraad.

6. (28-02) Het College heeft ingestemd met de afbouw van de huidige programmaorganisatie Rotterdam Zet Door. Het beleid zal worden voortgezet door het te verankeren binnen de gemeentelijke diensten.

7. (28-02) Het College heeft het Actieplan Milieu 2005/2006 vastgesteld. In dit plan is een selectie van concrete milieuactiviteiten opgenomen die de DCMR Milieudienst Rijnmond, het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeentelijke diensten en de deelgemeenten gaan uitvoeren.

8. (28-02)Het College heeft besloten tot het indienen van een subsidieaanvraag bij het ministerie van Economische Zaken in het kader van Topperregeling. Voortvloeiend uit het 'Actieplan bedrijventerreinen' is in 2005 de zogenoemde TOPPER-regeling gepubliceerd gericht op herstructurering van bedrijfsterreinen.

9. (28-02) Het College heeft besloten dat E 75.000 ten behoeve van de Musicals in Ahoy', editie 2006 bekostigd wordt uit de kostenplaats Economie. De kostenplaats wordt niet verhoogd.

10. (28-02) Het college van B en W heeft besloten een intentieovereenkomst aan te gaan met de deelgemeente Feijenoord om te komen tot een integraal uitvoeringsprogramma voor de aanpak van de problemen van Bloemhof en Hillesluis. Wethouder Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte is gemandateerd om de intentieverklaring namens het College te tekenen.

11. (28-02) Het College zal de commissie Fysieke Infrastructuur informeren over het binnentreden van een woning door de afdeling Woningtoezicht van de dS+V. Dit naar aanleiding van een rapport van de ombudsman.

12. (28-02) Het college van B en W gaat ook in het resterend gedeelte van Waterwijk in Nesselande, welstandsvrij bouwen voor vrijstaande eengezinswoningen mogelijk maken. Het gaat om Waterwijk fase 3, 4, 5, 6, en 7. In fase 1 en 2 wordt of is al welstandsvrij gebouwd. Voor de aanwijzing van fase 3 tot en met 7 wordt nu eerst de wettelijke verplichte inspraakprocedure gevoerd. Na de inspraakprocedure zal het College een voorstel doen aan de gemeenteraad die bevoegd is om Waterwijk fase 3 tot en met 7 als welstandsvrij gebied aan te wijzen.

13. (28-02) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de wijken Bloemhof en Hillesluis van een positieve impuls te voorzien. Daartoe is een gebiedsafspraak gemaakt met de woningcorporaties Vestia en het Woningbedrijf Rotterdam. De gebiedsafspraak bevat ondermeer afspraken over sloop en nieuwbouw, renovatie, de aanpak en het beheer van de buitenruimte, een economische kansenzone, (onderwijs)voorzieningen, leefbaarheid en samenlevingsopbouw. Daarnaast heeft het College besloten voor de hele deelgemeente Feijenoord een lange termijn visie te ontwikkelen.

14. (28-02) Het College heeft besloten om deelgemeenten toe te staan om op beperkte schaal gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen volgens de richtlijnen van het Duurzaam Onkruidbeheer.

15. (28-02) Het College heeft de reactie van de gemeente Rotterdam op de brief 'Besluitvorming Kaderrichtlijn Water deelstroomgebied Rijn-West' van het Regionaal Bestuurlijk Overleg Rijn West, vastgesteld.

16. (28-02) Het College heeft een krediet van E 5 miljoen beschikbaar gesteld voor de reconstructie van het hoofdveld van Hockeyclub Rotterdam. Deze reconstructie is nodig in verband met opgetreden verzakkingen. De werkzaamheden moeten gereed zijn vóór de start van het nieuwe hockeyseizoen in het najaar.

17. (28-02) Het College heeft kennisgenomen van de tussenstand van de uitvoering van het Convenant Beroepsonderwijs Ontketend. Doel van het convenant is het verbeteren van de kwaliteit van het Rotterdamse beroepsonderwijs en het terugdringen van voortijdig schooluitval. Het College stelt daarnaast de raad voor de de motie Erdal over het bevorderen van sterk en vernieuwend VMBO onderwijs en de motie Erdal over regelvrij MBO als afgedaan te beschouwen. De moties sluiten aan bij de doelen van het convenant.

Middelen en Control

1. (28-02) Het College heeft de directeur Middelen en Control gemachtigd om formulieren en nadere regels voor specifieke subsidieregelingen vast te stellen.

2. (28-02) Omdat er volgens het huidige mandaat van het College een limiet is aan de hoogte van het rekening-courantsaldo bij de huisbankier van de gemeente (Fortis Bank), heeft het College in verband met de verkoop van AVR besloten deze limiet te verhogen met 750 miljoen euro. In mei zal dit en de andere treasury-aspecten van de verkoop van AVR in een raadsbrief worden uiteengezet.

3. (28-02) Het College heeft kennisgenomen van een overzicht van de activiteiten op het terrein van integriteit. Het College beschouwt integriteit als een belangrijk aspect van het ambtelijk en bestuurlijk handelen. Dit vraagt de nodige tijd en aandacht voor alle betrokken partijen. Om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen wordt voor de zomer een werkplan integriteit 2006-2010 opgesteld.

4. (28-02) Het College heeft de definities over de directe en indirecte inzet van medewerkers van de gemeente Rotterdam vastgesteld. Door deze definities is een eenduidige vuistregel beschikbaar om de gemeentelijke diensten op dit gebied goed met elkaar te kunnen vergelijken.

5. (28-02) Het College heeft drie medewerkers van Roteb wegens ernstig plichtsverzuim met onmiddellijke ingang ontslagen.

Schriftelijke vragen

(28-02) Het College heeft de beantwoording vastgesteld van:

. De schriftelijke vragen van het raadslid de heer drs. G.W. van Gent (VVD) over vervangend vervoer bij tramlijn 4. . De schriftelijke vragen van de heer M.G.J. van Muijen over de resultaten van de economische kansenzones.


---- --