Gemeente Hilversum

Gewestelijke oproep tot versterking en integratie beleidsvelden Economische Zaken en Werkgelegenheid.

2 maart 2006
Namens de wethouders Economische Zaken en Sociale Zaken wordt in een open brief aan de colleges en de fractievoorzitters gewezen op de noodzaak van versterking van de bestuurskracht en de samenhang op terreinen economie en werkgelegenheid in het gewest.

Door onderlinge vrijblijvendheid en gebrek aan dwingende afspraken, blijven in deze regio wezenlijke keuzes liggen en dreigt de economische vitaliteit van de regio als geheel af te nemen. Het ontbreekt aan een richtinggevende gezamenlijke visie en een goed gefundeerde analyse van de huidige en toekomstige economische ontwikkeling en de werkgelegenheid binnen deze regio. Ook intern bij gemeenten is meer samenhang in de aanpak te bereiken tussen de sectoren Economische Zaken en Sociale Zaken.

In de collegeprogramma's voor de zittingsperiode 2006-2010 luidt de intentie tot versterking van de samenhang in de regio als volgt:

"Om de economische vitaliteit in onze gemeente en regio te behouden en te versterken, zal komende zittingsperiode actief ingezet worden op de integratie van economie en werk en op de vermindering van vrijblijvendheid in de regionale samenwerking op deze werkterreinen. Er zal een gezamenlijke visie worden ontwikkeld op economie en werk in Gooi en Vechtstreek. Ter realisatie van de gezamenlijk vastgestelde visie op economie en werk zullen de daarvoor benodigde beslissingsbevoegdheden overgedragen worden aan het overkoepelende Bestuurlijk Overleg Economie en Werk."

Concreet zullen in de regionale context keuzes gemaakt moeten worden ten aanzien van ruimte voor werk en ruimte voor wonen. De ontwikkeling van de bedrijventerreinen zal beter op elkaar moeten worden afgestemd. Daarnaast is meer regionale afstemming noodzakelijk op het gebied van toerisme en recreatie. Er is nauwe samenhang tussen economische ontwikkeling en behoud van werkgelegenheid in onze regio. Op het terrein van werkgelegenheid gaat nadrukkelijk de wens uit naar betere afstemming tussen scholing en arbeidsmarkt, naar een gezamenlijk gerichte aanpak om de langdurig werklozen aan het werk te helpen en naar een gezamenlijke inzet op de reïntegratie.

Voor een daadkrachtige uitvoering van een gezamenlijke visie zal bereidheid moeten bestaan om bijbehorende beslissingsbevoegdheden op regionaal niveau te leggen. De huidige werkwijze is hierin te vrijblijvend.

Het bestuurlijk overleg op de verschillende terreinen zal vanaf maart 2006 worden samengevoegd. Er komt één overkoepelend regionaal Bestuurlijk Overleg Economie en Werk, waarin de gemeenten, de Kamer van Koophandel en de ketenpartners op het gebied van Arbeidsmarkt, zoals het Uitvoerings-instituut Werkgeversverzekeringen (UWV) en de Centra voor Werk en Inkomen (CWI), deelnemen.

Informatie: A. Pols, beleidsadviseur Volkshuisvesting, Economie en Werk, tel: 035 -692 6415