Ingezonden persbericht

Debat ouderparticipatie, jongeren en Arameeërs in Twente

ENSCHEDE (NL) Onderwijs is een belangrijk instrument om te komen tot het versterken van de positie van minderheden op de arbeidsmarkt. Idealiter is een goed verloop van de schoolloopbaan het resultaat van een evenwichtig samenspel tussen ouders, school en leerlingen. Dit samenspel ontbreekt als het gaat om etnische minderheden. Allochtone ouders participeren daardoor relatief weinig bij schoolse activiteiten. Ook thuis is de stimulans tot schoolse prestaties vaak gering. Dit alles beïnvloedt de leermotivatie van hun kinderen en bijgevolg het verloop van hun schoolloopbaan negatief. Daarom is het van belang de relatie tussen school en thuisomgeving te verbeteren en ouderparticipatie te stimuleren als middel tot vergroten van de latere maatschappelijke kansen van kinderen van etnische minderheden. In Enschede en omgeving wonen tussen en 12.000 en 15.000 Arameeërs, afkomstig uit verschillende landen uit het Midden Oosten. De Aramese minderheid heeft zich vanaf de jaren tachtig in Twente gevestigd en heeft zich redelijk in de Nederlandse samenleving kunnen integreren. Desondanks hebben zowel de ouderen als ook de jongeren met een aantal problemen te kampen.

Op vrijdag 3 maart, om 19.00 uur organiseert Aramese Beweging voor Mensenrechten ABM in samenwerking met Platform Aram Enschede (PA) een debat over ouderenparticipatie en Arameeërs in het gebouw van Mor Jacob Kerk aan Tromplaan 50 te Enschede. De gastspreker van de avond is Wethouder Tymon de Weger.
Tymon de Weger is wethouder voor Werk, Zorg en Inkomen en is lijsttrekker van de Christen Unie in Enschede. De heer Tymon de Weger zal vertellen over zijn partij en wat zij kan betekenen voor Enschede en de Aramese gemeenschap in het bijzonder. Hierna zal hij reageren op een aantal vragen en stellingen en is het mogelijk voor de aanwezigen om met hem in discussie te gaan. Het bijwonen van het bovengenoemde debat is openbaar en de Entree is gratis.

Het programma ziet er als volgt uit:
· 19.00 - 19.15 Ontvangst (thee en koffie)
· 19.15 - 19.40 Opening en Inleiding
· 19.40 - 20.00 Ouderen participatie, jongeren en Arameeërs (Wethouder T. de Weger)
· 20.00 - 20-10 Stellingen over de ouderen participatie, jongeren en mensenrechten
· 20.10 - 21.00 Debat
· 21.00 - 21.30 Afsluiting en informeel samenzijn

Arameeërs
Arameeërs komen van oorsprong uit het gebied dat grofweg ligt tussen de Eufraat en Tigris (het oude Aram Nahrain ). Dat gebied is in de vorige eeuw verdeeld over Noord-Syrië, Zuidoost-Turkije en Noord-Irak. Zo zijn de oorspronkelijke Arameeërs hun 'thuisland' kwijtgeraakt. De christelijke Arameeërs voelden zich vervolgens overgelaten aan de islamitische heersers. De Arabieren hebben sinds de zevende eeuw na Christus hun gebieden in het Midden-Oosten langzaam uitgebreid. Zij hebben ze 'geïslamiseerd'. De Arameeërs zijn uiteindelijk door Turken en Koerden verdreven. De Arameeërs leven tegenwoordig verspreid over de hele wereld. De grootste Aramese gemeenschappen zijn te vinden in landen als Zweden, Duitsland, Verenigde Staten, Australië en Nederland. In Twente zijn 7500 Arameeërs neergestreken. De Arameeërs belijden hun geloof in de Aramese taal. Aramees was lange tijd de belangrijkste taal in het Midden-Oosten. Voor meer info zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aramee%C3%ABrs

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/15860

Voor de pers,