Fractie PvdA Rotterdam

Grootschalige sloop Nieuw Crooswijk dankzij PvdA van de baan

De PvdA heeft donderdagavond in het debat over het bestemmingsplan Nieuw Crooswijk ervoor gezorgd dat grootschalige sloop van Nieuw Crooswijk is tegengehouden. Alleen in het Wandeloordgebied mag er op begonnen worden met sloop van de overwegend slechte en de bouw van nieuwe woningen. De gemeenteraad moet met elke buurt die na het wandeloordgebied gesloopt zou worden apart akkoord gaan. Zonder die goedkeuring kunnen het college en de projectontwikkelaars niet verder.

Door het bestemmingsplan op te knippen in deelprojecten waaraan telkens opnieuw goedkeuring moet worden gehecht, wordt voorkomen dat er nu in een keer gekozen wordt voor de grootschalige sloop van 1800 woningen. Integendeel, ieder project moet opnieuw toestemming krijgen van de raad en kan dan getoetst worden aan de nieuwste inzichten. Dat betekent dat het niet meer vaststaat dat heel Nieuw Crooswijk tegen de vlakte gaat. Alleen het Wandeloordgebied kan per direct worden aangepakt. Raadslid Metin Çelik: "Nu is het aan de gemeenteraad om de invloed van bewoners goed te regelen en te zorgen dat zij betrokken zijn bij de planvorming."

Voor en tijdens het debat stond buiten de raadszaal een honderdtal actievoerders uit Crooswijk en ver daarbuiten. Hun inzet was duidelijk: geen massale sloop. De PvdA is tegemoet gekomen aan de wensen en zorgen van díe Crooswijkers die nu al twee jaar vasthoudend vechten voor het behoud van hun Crooswijk. Metin Çelik: "Omdat ook wij begrijpen dat je zuinig moet omgaan met de sociale huurwoningen in de stad. Omdat ook wij begrijpen dat een herstructurering in eerste instantie sociale netwerken stukmaakt. Omdat ook wij begrijpen dat het verlies van je woning ingrijpend kan zijn, ook al krijg je een aantrekkelijk aanbod en een financiële compensatie. Wij gaan daarom nu niet akkoord met de sloop van 1800 woningen, alleen in het Wandeloordgebied mogen nieuwe woningen worden neergezet."