Gemeente Smallingerland

Het carillon blijft
3 maart 2006

Uniek en herkenbaar; dat is bijna unaniem de mening over het carillon.

Het college heeft na afweging van tientallen inspraakreacties besloten het inrichtingsplan voor het Moleneind op een aantal punten aan te passen.

Het overgrote deel van de reacties ging over het carillon. Bijna iedereen gaf aan dat het carillon uniek is en Drachten een herkenbaar gezicht geeft. Over de constructie waar de klokken in hangen, blijven de meningen verschillen. In de antwoordnota staat ook dat puur op grond van stedenbouwkundige overwegingen een Dam zonder carillon beter is. Een langere vaart geeft een rustiger beeld en het doet recht aan de vroegere inrichting van de plek.

Ondanks die mindere ruimtelijke kwaliteit heeft het college nu toch besloten het carillon op de Dam te laten staan. Na overleg met de winkeliersvereniging H & I is vervolgens nog een terras op waterhoogte aan het ontwerp met het carillon toegevoegd.

Passantenhaven

Er zijn ook veel vragen gesteld over de functie van de passantenhaven op de plek van het hertenkamp. Tot dusver is alleen gesproken over de daadwerkelijke aanleg van de haven. Vragen over beheer en voorzieningen voor passanten waren dus heel terecht.

Het is wel de bedoeling dat passanten kunnen overnachten. Het college geeft nu aan dat zo snel mogelijk de uitwerking volgt van de noodzakelijke voorzieningen met een begroting voor de investerings- en beheerkosten en de tarieven voor het gebruik van de toekomstige haven.

Toch vaste brug bij Watermolen

De voetgangersbrug ter hoogte van de Watermolen was een beweegbare brug in het ontwerp: âs zomers open met ruim baan voor de watersporter en âs winters dicht om het oversteken voor voetgangers en fietsers makkelijker te maken. Op deze manier kwam er een brug die goed toegankelijk is voor iedereen omdat er geen helling in zit. Een vaste brug moet ook de doorvaarthoogte van 2.90 meter krijgen en krijgt dus een behoorlijke helling.

De meeste mensen vonden de beweegbare brug geen goed idee. Daarom is nog eens goed gekeken de vorm van de brug. Conclusie is dat er een flauwe trap met lage en brede treden gemaakt wordt zodat ook mensen die minder goed ter been zijn nog gebruik kunnen maken van de vaste brug.

Alle inspraakreacties en de antwoorden van het college staan op deze site. Klik hier. Deze antwoordnota ligt natuurlijk ook ter inzage voor iedereen bij de publieksbalie in de hal van het gemeentehuis. De aangepaste tekeningen zijn er ook. Die staan er ook bij op deze site.