Nederlandse Politiebond


Stand van zaken TOR en groene tabel

Gepubliceerd: vrijdag 03 maart 2006.

De Belastingdienst blijft bij zijn standpunt dat de groene tabel van toepassing hoort te zijn op de politieambtenaren die gebruikmaken van de Tijdelijke Ouderen Regeling (TOR) en heeft dan ook negatief beslist op de honderden bezwaarschriften daartegen die de NPB het afgelopen jaar namens gedupeer- de NPB-leden heeft ingediend.

De Belastingdienst is van mening dat er bij de TOR, net als bij VUT en pensioen, sprake is van inkomsten uit vroegere arbeid - ondanks het feit dat de TOR-deelnemers officieel nog gewoon in dienst zijn. Op basis van dat standpunt past de Belastingdienst sinds 1 januari 2005 niet langer de arbeidskorting toe op het loon van de TOR-deelnemers.

In beroep bij de rechtbank

De NPB heeft tegen de beslissing van de Belastingdienst om de bezwaarschriften af te wijzen beroep ingesteld bij de rechtbank. De vraag of de groene tabel van toepassing blijft of niet, kunnen we dus voorlopig helaas nog niet beantwoorden. Het wachten is nu op de afloop van de beroepsprocedure.

Bezwarenprocedure UWV
Tegelijk met het maken van bezwaar bij de Belastingdienst heeft de NPB bij het UWV bezwaar gemaakt tegen het in rekening brengen van de WW-premie. Naar onze mening gaat dit niet samen met toepassing van de groene tabel. Dit bezwaar wordt aangehou- den tot het moment dat we duidelijkheid hebben over de uitkomst van de beroepsproce- dure tegen de Belastingdienst. Over dit onderwerp volgt dus pas nadere informatie als die procedure is afgerond.

Wordt u dit jaar voor het eerst geconfronteerd met toepassing van de groene tabel en wilt u dat de NPB in afwachting van de uitkomst van de beroepsprocedure bij de rechtbank bezwaar voor u aantekent bij de Belastingdienst? Stuurt u dan zo snel mo- gelijk na de ontvangst een kopie van uw salarisstrook naar het NPB-hoofdkantoor op, zodat wij in staat zijn binnen de verplichte termijn van zes weken bezwaar aan te teke- nen.

Spaarloonregeling
Sinds begin 2006 hebben TOR-deelnemers te horen gekregen dat toepassing van de groene tabel fiscaal niet kan samengaan met het deelnemen aan de spaarloonregeling. De NPB heeft in onderzoek of dat inderdaad het geval is.

Belastingaangifte
Veel TOR-deelnemers vragen zich af of ze bij de belastingaangifte over 2005 moeten uitgaan van de arbeidskorting of niet. TOR-deelnemers bij wie in 2005 de groene tabel is toegepast, dienen dat ook in te vullen bij hun belastingaangifte.

Oproep
De meeste collega's die gebruikmaken van de Tijdelijke Ouderen Regeling nemen hun non-activiteitsverlof volledig op in de 21 maanden voorafgaande aan hun Functioneel Leeftijds Ontslag (FLO). De NPB wil graag vernemen of er collega's zijn die op een ande- re manier gebruikmaken van de TOR. Bijvoorbeeld niet de volledige 21 maanden of in delen. Mailt u ons aub uw ervaringen via info@politiebond.nl.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 03 03 2006 NPB