Politie Haaglanden

Persberichten 3 maart (middag)

Haaglanden, 03-03-2006

Elektricien vindt explosieven
Den Haag Scheveningen Een 60-jarige elektricien die op verzoek van een 61-jarige bewoonster uit de Namensestraat onder de vloer kroop om een kabeltje voor een computer door te trekken kreeg op vrijdag 3 maart om 13:40 uur de schrik van zijn leven. De man stuitte al kruipende op een aantal granaten die in het zand onder het huis lagen. Hij waarschuwde direct de politie die uiteindelijk zeven granaten aantrof (lengte variërende van 10 tot 50 centimeter) en een hoeveelheid losse munitie (kogels). De gewaarschuwde Explosieve Opruimings Dienst (EOD) kwam ter plaatse en nam de explosieven mee. Korte tijd later werden deze tot ontploffing gebracht op het Zuiderstrand. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de explosieven in de 2e wereldoorlog door de toenmalige bewoners verzameld en verborgen onder de woning. De huidige bewoonster (sedert 1981 bewoonster van het pand) heeft al die jaren onwetend van de explosieven er boven gewoond.

Automobiliste (75) ramt twee taxis
Den Haag Op vrijdag 3 maart om 12:35 uur ramde een 75-jarige automobiliste uit Wassenaar op het Koningin Julianaplein (Den Haag CS) twee taxis. Bij het achteruit wegrijden schampte de vrouw een over de taxibaan rijdende taxi (40-jarige Voorburger). Zij schrok hier kennelijk zo van dat zij naar voren reed en daarbij tegen een andere taxi (47-jarige Hagenaar) reed en tegen een paal tot stilstand kwam. Nog beduusd van de schrik reed de vrouw weer naar achteren en raakte wederom de stilstaande taxi. Materiële schade was het gevolgd.

Hennepkwekerij ontmantelt
Den Haag Op vrijdag 3 maart om 16:00 uur werd in een woning aan de Wapenveldestraat een hennepkwekerij aangetroffen. In de slaapkamer trof de politie 69 planten aan. De bewoner (43 jaar) werd aangehouden.

Auto ingepakt als sneeuwbal
Den Haag Een 61-jarige inwoonster uit Den Haag kon een grapje van enkele jongeren uit de buurt op vrijdag 3 maart om 10:00 uur op de Plesmanlaan niet echt waarderen. De vrouw wilde met haar auto weggaan en ontdekte dat onverlaten haar auto totaal hadden ingepakt in de sneeuw. Haar gehele auto was dusdanig bewerkt met sneeuw dat het net een grote sneeuwbal leek. De politie hielp de vrouw in kwestie met het uitpakken en stelt een onderzoek naar de bedenkers in.

Man valt van steiger
Den Haag Op vrijdag 3 maart om 11:30 uur zakte een steiger met daarop een man (leeftijd onbekend) door nog onbekende oorzaak in elkaar. De steiger van circa 2 meter hoog zakte volledig in elkaar. Het slachtoffer werd met rugletsel vervoerd naar een ziekenhuis. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Autogordel en kinderzitjes controle
Rijswijk Bij een specifieke controle op de autogordel en het juiste gebruik van kinderzitjes werden op vrijdag 3 maart tussen 13:00 en 14:30 uur op de Huis te Landelaan nabij een kinderdagverblijf circa 100 automobilisten gecontroleerd. Vier daarvan droegen niet de voorgeschreven autogordel en kregen een bon. Tevens bleek dat zes kinderen niet in een goedgekeurd zitje werden vervoerd. De regels voor het vervoer van kinderen zijn per 1 maart j.l. verscherpt. Onder de
1.35 meter moeten kinderen in een goed gekeurd zitje worden vervoerd. De ouders kregen advies en uitleg over de gewijzigde voorschriften.

Controle met nare gevolgen
Schipluiden Bij een routinecontrole op vrijdag 3 maart om 08:30 uur op de Rijksstraatweg liep een 51-jarige automobilist uit Den Haag tegen de lamp. Na controle bleek dat het rijbewijs van de man ongeldig was verklaard. Zijn auto was onverzekerd en niet APK gekeurd. De politie nam zijn auto in beslag. Tevens bleek dat de man nog enkele bekeuringen open had staan, deze kon hij direct afrekenen.

Hennepgeur leidt agenten naar hennepkwekerij
Monster Op vrijdag 3 maart om 11:00 uur werd in pand aan de Vlotlaan een hennepkwekerij aangetroffen. Politieagenten kwamen poolshoogte nemen nadat zij een sterke henneplucht hadden waargenomen. Met hun reukvermogen zat het dik in orde, immers zij troffen in hennepkwekerij aan met 544 planten. In het pand troffen zij drie Polen aan (27, 30 en 33 jaar oud) die bezig waren met het verzorgen van de kwekerij. De mannen werden aangehouden en kregen later een dagvaarding. Een van de Polen (27 jarige) had nog een gevangenisstraf van 90 dagen open staan, hij werd direct ingesloten. De kwekerij werd vervolgens ontmanteld. De politie stelt een nader onderzoek naar de eigenaar/huurder van het pand in.

Rijgedrag verraadt automobilist zonder rijbewijs Delft Op vrijdag 3 maart om 13:00 uur werd een 17-jarige Rijswijker op de Cesar Franckstraat aangehouden. De man viel om door zijn slingerend rijgedrag. Na controle kwam de aap uit de mouw en bleek dat de man geen rijbewijs had. Hij kreeg een bon en het advies om maar snel officiële rijles te gaan nemen.

Verdachte negeert kou en duiktin het water
Delft Op vrijdag 3 maart omstreeks 14:00 uur werd een (naar later bleek) 16-jarige jongen uit Delft aangehouden. Politieagenten controleerde de jongen op de Sasboutstraat en hoorden terwijl ze hem aanspraken iets op de grond vallen. Dat bleek een mes te zijn die de jongen trachtte weg te gooien. Hij koos direct het hazenpad en via het tunneltje onder de Provincialeweg nr 15 trachtte de man via twee sloten aan de achtervolgende agenten te ontkomen. Na de tweede sloot gaf hij zijn vluchtpoging op. Agenten namen de jongen mee naar het politiebureau waar de man een bekeuring en een warme douche kreeg.

Aanhangwagen kantelt en valt in de sloot
Nootdorp Op vrijdag 3 maart om 08:15 uur raakte een 25-jarige vrachtwagenchauffeur met zijn aanhanger aan de Nieuwkoopsweg te water. Door de gladheid was de aanhanger die achter de vrachtwagen was gekoppeld gaan schuiven en sloeg vervolgens om en belandde in de naast de rijbaan gelegen sloot. Een kraanwagen moest er aan te pas komen om de aanhangwagen weer op het droge te helpen.

Jongen (12) aangehouden na bedreigingen
Zoetermeer Sedert half januari 2006 werd een 13 jarige jongen uit Zoetermeer meerdere keren bedreigd en afgeperst door een naar later bleek 12 jarige jongen woonachtig in Zoetermeer. In totaal wist de 12 jarige verdachte het slachtoffer 360 euro af te persen. De verdachte dreigde de jongen met de dood. Om aan het geld te komen voelde het slachtoffer zich ge noodzaakt om het geld uit de portemonnee van zijn moeder te halen. Tijdens een van de keren waarbij de jongen geld van hem afperste werd het slachtoffer ook nog eens door een, andere 14 jarige Zoetermeerder, van twee briefjes van 50 euro beroofd. Dit geld kreeg hij later van de dader terug. De 12 jarige verdachte bekende gedeeltelijk en is op vrijdag 3 maart voorgeleid bij de kinderrechter. De 14 jarige verdachte bekende en heeft een dagvaarding voor de kinderrechter gekregen.