GroenLinks

GroenLinks wil 1 miljard euro voor Groen en Sociaal Woningbouwfonds

3 maart 2006

GroenLinks pleit er voor dat het Rijk een Groen&Sociaal Woningbouwfonds opricht dat 1 miljard euro gaat investeren in de grote steden. De woningmarkt in de grote steden zit vrijwel op slot, grondprijzen rijzen de pan uit en de gemeentekassen zijn leeg. Het Rijk moet bij springen en kan tot 2010 zeker 1 miljard euro uit het FES halen om een speciaal woningbouwfonds op te richten. Uit dat fonds kan de bouw van duizenden energiezuinige sociale huurwoningen worden gefinancierd.

Momenteel zit er in het FES 30 miljard euro tot 2010. Daarvan gaat ruim 25 miljard naar investeringen in de bereikbaarheid. Slechts 680 miljoen wordt besteed aan de vitaliteit van steden. Het is toch gek dat Nederlanders door de hoge stookkosten het FES extra voeden, maar dat dit geld niet naar woningen maar naar wegen gaat. Daarom moet het aandeel dat naar de grote steden gaat omhoog. Er is momenteel nog 400 miljoen vrije ruimte in het FES, daar komt door de hoge gasprijzen nog zeker 600 miljoen bij. Er is dus 1 miljard euro beschikbaar voor de financiering van een Groen en Sociaal Woningbouwfonds.

Het fonds kan het karakter krijgen van een matchingsfonds, het Rijk legt extra geld in bij bouwprojecten van de grote steden. Dan gaat het vooral om de financiering van de onrendabele kop op huurwoningen, die ontstaat omdat de huren minder opbrengen dan de kosten van de woningen. Dat gat kan wel zon 30% van de bouwkosten bedragen. Gemeenten en corporaties slagen er steeds minder goed in om dat gat te financieren uit de kosten van de verkoop van koopwoningen. Het vullen van dit gat door de grondprijs te verhogen, werkt averechts, omdat de kosten van de huurwoningen dan ook weer omhoog gaan. Alle reden om vanuit het Rijk bij te springen.

Het Kabinet kan hiermee ook een verkeerde keuze uit het verleden goedmaken. De 300 miljoen euro die de regering per jaar bezuinigd heeft op het ISV ( het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing) wordt daardoor deels gecompenseerd.

Tot slot heeft dit nieuwe fonds nog een derde voordeel. Wie betaalt, bepaalt. Het Rijk kan aan de medefinanciering van de nieuwe woningen de voorwaarde stellen, dat het hier om echt energiezuinige huurwoningen moet gaan. Dit is niet alleen belangrijk vanuit oogpunt van energiebesparing en milieu, maar het is ook sociaal van grote waarde. De toekomstige huurders zullen in hun koopkracht beter beschermd worden, doordat hun energiekosten aanzienlijk omlaag zullen gaan.

Femke Halsema
Kees Vendrik