Unicef



Zvanyadza uit Zimbabwe: drie kinderen aan aids overleden in een jaar

03 maart 2006, Mabyuku - Als, als, als... Dan was het nooit gebeurd. Als Zvanyadza Njanji had geweten dat ze was geïnfecteerd met het hiv/aids-virus, dan had ze haar kinderen nooit borstvoeding gegeven. Want achteraf bleek dat dat de reden was waarom haar kinderen ook besmet raakten. Drie kinderen in iets meer dan een jaar tijd verloor ze op deze manier.

Zvanyadza Njanji verloor drie kinderen, voordat ze erachter kwam dat ze is besmet met hiv/aids. Foto: Alexia Lewnes/Unicef Esaro Zvanyadza Njanji verloor drie kinderen, voordat ze erachter kwam dat ze is besmet met hiv/aids. Foto: Alexia Lewnes/Unicef Esaro

Het leek zo mooi. Na een periode van rouw om de dood van haar eerste man, trouwde ze opnieuw en kreeg twee kinderen bij haar nieuwe man.

Dood en verstoten
Eerst overleed een kind uit haar eerste huwelijk, kort daarop de twee baby's uit haar tweede. "Het was verschrikkelijk", vertelt Zvanyadza terwijl ze tegen haar tranen vecht. "Er was iets heel erg fout, maar ik had geen idee wat de oorzaak zou kunnen zijn." Ze kon het drievoudig verlies moeilijk verwerken en werd depressief. "Alles viel uiteen en m'n man verstootte me."

Alsof het verlies niet al pijnlijk genoeg was voor Zvanyadza, bleek de oorzaak nog dramatischer. Haar onmacht verbijtend: "Ik was bevallen in een goede kliniek, maar niemand heeft me daar ooit verteld dat ik het hiv/aids-virus had."

Gebrek aan informatie groot probleem Onkunde en een gebrek aan kennis bij verplegers, speelde Zvanyadza op een dramatische manier parten. En haar verhaal staat niet op zich. Een van de redenen waarom hiv/aids zo om zich heen grijpt. In Zimbabwe wordt elke 15 minuten een baby geboren die al geïnfecteerd is met het virus.

"En dat is niet te tolereren", zegt Festo Kavishe, directeur Unicef Zimbabwe. "Want de overdracht van hiv/aids van moeder op kind kan goed worden voorkomen." Maar dat geldt helaas niet voor Zimbabwe. Hoewel de infrastructuur en de kennis van Unicef aanwezig zijn, kunnen die niet optimaal worden ingezet vanwege een gebrek aan financiën.

Unicef helpt
Toch probeert Unicef, samen met de overheid van Zimbabwe, de epidemie tegen te gaan, zo goed en zo kwaad als het gaat. Er wordt training gegeven aan gezondheidsmedewerkers zodat ze sneller hiv/aids kunnen testen en opsporen. Maar het gebrek aan fondsen blijft. En dus zullen moeders zoals Zvanyadza helaas ook nog een tijd bestaan.