Ingezonden persbericht

Onderzoeksbureau GBNED, 3 maart 2006

Boekhouden voor kleine bedrijven: Mamut Business (Enterprise edition) op de testbank

In de reeks "boekhoudsoftware tot duizend euro" heeft onderzoeksbureau GBNED de boekhoudmodules van Mamut Business (Enterprise edition) getest.

We hebben te maken met een pakket dat veel functionaliteit biedt naast alleen de boekhouding. Zo hebben we het gehad over relatiebeheer en zelfs een website met een webwinkel. Met dit pakket haalt u (afhankelijk van de gekozen variant) dus meer in huis dan alleen een boekhoudsysteem.

Laten we maar gelijk bevestigen dat de nieuwe versie (10) van het pakket er behoorlijk op vooruit is gegaan. De leverancier had ons in 2004 een aantal belangrijke verbeteringen beloofd, zoals functies voor automatische betalingen, telebankieren en een ICL-aangifte. We kunnen constateren dat de leverancier haar belofte is nagekomen. Uiteraard blijft er altijd wel wat te wensen over, zoals een directe controle (elfproef) op het bankrekeningnummer van relaties.

Het installeren van het pakket levert ons geen problemen op. We hebben wel wat kanttekeningen bij de vele vragen om ons online te registreren.

De meegeleverde documentatie die gericht is op de boekhouding is door de leverancier inmiddels ook verbeterd in de nieuwe versie (10). Op een aantal plaatsen constateren we wel dat sprake is van een vertaling uit het Engels (of eigenlijk Noors) maar dat vinden we niet echt storend.

Het onderhouden van de basisgegevens levert ons geen problemen op. Er zijn nogal wat basisgegevens aanwezig vanwege het feit dat we niet alleen te maken hebben met een boekhoudpakket. Wat we missen is een controle op bestaanbaarheid van bankrekeningnummers bij het vastleggen van een relatie. Dat laatste is nog wel gepland volgens de leverancier.

Het boekingsprogramma is op zich eenvoudig te bedienen na enige oefening en door ons als voldoende beoordeeld. Wel plaatsen wij een paar kantekeningen. Dit is een van de weinige pakketten waar we boekingen eerst moeten verwerken om de bestanden bij te werken. Hierna kunnen we de boekingen ook niet meer aanpassen. Vanuit accountantscontrole bezien wellicht wel veilig, maar even een boeking achteraf corrigeren is er niet meer bij. Achteraf kunnen we nog wel enkele gegevens van een boeking aanpassen zoals de omschrijving van de boeking, de kostenplaats en de vervaldatum. Met het aanpassen van de vervaldatum zijn we het eens. Met het aanpassen van de omschrijving en kostenplaats hebben we moeite. Dan sluiten de boekingsverslagen niet meer aan met de werkelijke mutaties. Foutmeldingen die we in 2004 kregen zijn we bij de nieuwe versie (10) niet meer tegengekomen bij de demonstratie door de leverancier.

Het pakket kent gescheiden uitvoer op scherm en printer en rapporten kunnen we vooraf op het scherm opvragen en exporteren naar verschillende bestandsformaten. Qua mogelijkheden van uitvoer zijn we zeker onder de indruk van dit pakket, alleen over de rapporten zelf zijn we minder enthousiast. Zo ontbreekt een standaard kolommenbalans op rekeningniveau en vinden we de layout wat slordig op een aantal plaatsen. Positief is te noemen dat rapporten ook in het XML formaat opgevraagd kunnen worden.

Over de service van de leverancier zijn we tevreden. We worden snel geholpen en krijgen vakkundig antwoord op onze vragen. We zijn wel van mening dat u in ieder geval moet beschikken over een internetaansluiting om optimaal van de service te kunnen profiteren, maar dat zal vandaag de dag geen probleem zijn denken wij.

Tot slot benadrukken wij nogmaals dat het pakket primair hebben beoordeeld op haar boekhoudfuncties en niet op de vele andere functies die worden geboden.

Ons oordeel hebben wij als volgt samengevat (schaal 1-5):
(1=slecht, 2=matig, 3=voldoende, 4=ruim voldoende, 5=goed)

Installatie
3

Gebruikersdocumentatie

3

Functionaliteit

5

Basisgegevens

4

Boekingen

3

Uitvoer

4

Bediening (gebruikersgemak)

4

Service

4

Prijs/prestatie verhouding

5

Rapport
Onze bevindingen zijn opgenomen in het rapport "Software op de testbank: Mamut Business".
Meer informatie via de websites www.softwarepakketten.nl en www.boekhoudplaza.nl .

----------