Provincie Zuid-Holland

Informatiedag De Zilk

De waterhuishouding rond De Zilk wordt ingrijpend verbeterd. De duinen worden natter en vitaler en het bollengebied krijgt een beter gereguleerd waterpeil. Wie kennis wil maken met de plannen, of wil praten met de betrokken partijen, kan terecht op de informatiedag. Op zaterdag 4 maart is het publiek tussen 10.00 en 16.00 uur welkom in een tent met standjes en presentatiemateriaal bij ingang De Zilk van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Omwonenden en belangstellenden kunnen er terecht met vragen of deelnemen aan fiets- of huifkarexcursies.

De informatiedag is een initiatief van Waternet en de provincies Noord- en Zuid-Holland met ondersteuning van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Door de wijze van waterwinning te veranderen zal de oorspronkelijke waterhuishouding in het middengebied van de waterleidingduinen terugkeren. De duinen worden natter waardoor de natuur zich kan herstellen. Vanzelfsprekend mag dat voor de buurtbewoners niet tot wateroverlast buiten de duinen leiden. Door peilvakken in te richten wordt het waterpeil in het bollengebied strakker gereguleerd.

Waarom sleutelen aan de waterhuishouding?

In de duinen is door verdroging het natuurlijke evenwicht verdwenen. Door de grondwaterwinning aan te passen, zullen de oorspronkelijke vochtige duinvalleien terugkeren. De bollentelers hebben in het verleden te maken gehad met wateroverlast die kan worden voorkomen door het waterbeheer anders in te richten. Zo worden twee problemen in een keer aangepakt.

Wat gebeurt er op korte termijn?

Het is de bedoeling om in het najaar van 2006 het waterpeil in het Kromme Schusterkanaal en Nieuwkanaal te verhogen en het noordelijk gedeelte van het Van Limburg-Stirumkanaal te dempen. Op grond van de huidige bevindingen zullen er in combinatie met peilvakken geen effecten zijn voor het achterland. Een nieuwe bufferzone is in deze fase niet nodig.Het peil in het Oosterkanaal wordt in deze fase van duinherstel niet verhoogd, waardoor het zijn huidige werking als bufferzone behoudt. "Dat de duinen nu te droog zijn, heeft negatieve gevolgen voor de natuur. Door vernatting herstelt de natuur zich. Door in deze fase eerst te kiezen voor maatregelen in het middenduin komen we tegemoet aan de wensen van de telers en omwonenden. Voorlopig kiezen we er dus niet voor om de plannen voor het Oosterkanaal uit te voeren. De geplande aanleg van een nieuwe bufferzone die in deze plannen is opgenomen is om die reden ook nog niet nodig," aldus gedeputeerde Zuid-Holland Leen van der Sar en gedeputeerde Noord-Holland Patrick Poelmann.

Programma informatiedag:

Tussen 10.00 uur en 16.00 uur bent u van harte welkom voor bezoeken aan informatiestands, presentaties, ritjes met de huifkar en fietsexcursies.De huifkar vertrekt om 10.30, 11.30, 12.30, 13.30 en 14.30 uur. Duur: 45 minuten.

Met de fiets vertrekt u naar het middenduingebied of naar het natuurontwikkelingsproject Langeveld. Er zijn excursies om 10.30, 11.00, 12.30, 14.00 en 14.30 uur. Duur: 1,5 uur.

Let op: Er zijn slechts enkele fietsen beschikbaar dus neem uw eigen fiets mee!

Presentaties met uitleg over de vernatting van de duinen en droge voeten in het achterland zijn om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.00 uur. Duur: 30 minuten.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22