RTL Group


Bekroonde speelfilms tijdens Oscar weekend op RTL 7

Op zondag 5 maart worden in Los Angeles voor de 78ste keer de Academy Awards uitgereikt, die zonder twijfel de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld kunnen worden genoemd. Om in de stemming te komen, zendt RTL 7 op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart 2006 alleen maar speelfilms uit die met een Oscar bekroond zijn. Terwijl de genomineerde acteurs alvast heimelijk hun acceptance speeches oefenen en de actrices hun hoofden breken over hun outfit voor op de rode loper kunnen filmliefhebbers genieten van drie topfilms die door de leden van de Academy al eerder werden bekroond.

Allereerst wordt op vrijdag 3 maart Antonia uitgezonden, de Nederlands/Belgische speelfilm uit 1995 van regiseusse Marleen Gorris met Willeke van Ammelrooy en Jan Decleir in de hoofdrollen. De film werd in 1996 met een Oscar bekroond in de categorie Beste Buitenlandse Speelfilm. Het verhaal over de onafhankelijke boerin Antonia, gespeeld door Willeke van Ammelrooy, viel meerdere malen in de prijzen: Antonia won onder meer ook een Gouden Kalf en een Bafta-award.

Ook op vrijdag 3 maart is Boys Dont Cry te zien, de Amerikaanse speelfilm uit 1999 die hoofdrolspeelster Hillary Swank haar eerste Oscar opleverde voor Beste Actrice. Swank speelt in deze film van regiseusse Kimberly Peirce een vrouw die als man door het leven gaat. De problemen beginnen als hij verliefd wordt op een vrouw en zijn vrienden zijn geheim verraden.

Zaterdag 4 maart is de met acht Academy Awards bekroonde film Amadeus te zien bij RTL 7. Deze raamvertelling uit 1984 waarin Mozarts tijdgenoot Antonio Salieri verhaalt over de briljante en excentrieke componist Wolfgang Amadeus Mozart viel onder meer in de prijzen voor Beste Hoofdrol, Beste Regisseur (Milos Forman), Beste Kostuums en Beste Geluid. Acteur Tom Hulce, die de rol van Mozart vertolkte, was wel genomineerd, maar won geen Oscar.

Uitzending Antonia: RTL 7, vrijdag 3 maart 2006 om 20:30 uur. Uitzending Boys Dont Cry: RTL 7, vrijdag 3 maart om 22:30 uur.

Uitzending Amadeus: RTL 7, zaterdag 4 maart om 20:30 uur.


---

---------------
Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Bos, Persdienst RTL Nederland via tel. 035-6718938 of yvonne.bos@rtl.nl.

© 2006 RTL Nederland / IP