Ingezonden persbericht


Wonen is een recht!-tour Amsterdam Anders/ De Groenen

Amsterdam Anders/ De Groenen tourt aanstaande zaterdag 4 maart langs vijf stadsdelen waar het huurbeleid van minister Dekker de grootste gevolgen zal hebben: het centrum met de 19e eeuwse wijken daar omheen. De huren zullen daar explosief stijgen en veel mensen die dat niet kunnen betalen, uit hun huis jagen. Amsterdam Anders/ De Groenen protesteert hier tegen met de Wonen is een recht!-tour en biedt alternatieven aan.

Op vijf centrale plekken in de bedreigde stadsdelen zal lijsttrekker Jupijn Haffmans de oplossingen van Amsterdam Anders/ De Groenen presenteren: gebruik leegstaande terreinen en panden voor woningen en aan het inkomen gerelateerde huur. Hoe dan ook moet de stad stoppen met de sloop en verkoop van sociale huurwoningen. De bekende band ReLoad! geeft op alle tourlokaties live-optredens waarbij natuurlijk ook het speciaal voor Amsterdam Anders/ De Groenen geschreven nummer 'Alles is anders' te horen zal zijn. Dit nummer gaat over hoe bijzonder het is om in Amsterdam te wonen. Het is ook te downloaden van www.aadg.nl/campagne2006/campagne-media.

Amsterdam Anders/ De Groenen vindt dat alle mensen recht hebben op een goede en betaalbare woning. Het huurbeleid van minister Dekker is gericht op meer markt en minder bescherming van huurders. In gewilde buurten, centrum en de 19e eeuwse wijken, zal met dit asociale beleid naar schatting 60% van de sociale huurwoningen verdwijnen. Jupijn Haffmans: 'Rijken erin, armen eruit. Amsterdam Anders/ De Groenen vindt het beschamend dat mensen die vaak al generaties lang in de Pijp, Jordaan of Nieuwmarktbuurt wonen, op die manier uit hun woning gepest worden. Mensen met lage inkomens moeten ook op mooie plekjes kunnen wonen.'

Haffmans vervolgt: 'Die mensen kunnen ook nergens heen binnen Amsterdam. Sociale huurwoningen buiten de 19e eeuwse gordel worden massaal gesloopt en er komt veel minder voor terug. De wachtlijst voor een betaalbare woning is nu al desastreus lang.' Onlangs lanceerde Amsterdam Anders/ De Groenen het plan om delen van het westelijke havengebied die leeg staan te gaan bebouwen. Maar ook de 1,5 miljoen m2 leegstaande kantoorruimte en de vele lege woningen boven winkels moeten nu eindelijk eens benut worden. Om gemengde buurten te behouden wil Amsterdam Anders/ De Groenen huur naar inkomen invoeren.

Waar is de tour te vinden:
Om 10.00 uur beginnen we bij de Dappermarkt. Daarna worden aangedaan: de Noordermarkt, de Ten Katemarkt, het Van Limburg Stirumplein en als afsluiting het Marie Heinekenplein. Voor exacte lokaties en aankomsttijden, gelieve Jupijn Haffmans te bellen.