Ingezonden persbericht


Persbericht

Meest gedecoreerde parachutist in Bevrijdingsmuseum

Op zaterdag 4 maart a.s. om 14.00 uur bezoekt de Amerikaanse veteraan James Megellas het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek. Bij deze gelegen-heid zal hij voor het geïnteresseerde publiek zijn indrukwekkende boek De weg naar Berlijn signeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij deel uit van de beroemde 82e Luchtlandingsdivisie en werd van alle parachutisten het meest gedecoreerd.

In januari 1944 landden Megellas en de rest van zijn eenheid op de stranden in Italië. Tijdens Operatie 'Market Garden' werd hij in september van dat jaar boven Nederland gedropt bij de aanval op de bruggen over de Rijn. Na de bloedige strijd in Nederland volgde de Slag om de Ardennen en daarna de langzame weg naar Berlijn.

De weg naar Berlijn is meer dan een persoonlijke memoire. Genadeloos eerlijk en zonder vals sentiment toont Megellas de volle omvang van oorlog, moed, strijd en menselijkheid. Hij heeft enkele jaren geleden zijn oorlogservaringen beschreven onder de titel "All the way to Berlin". Zijn indrukwekkende verhaal is inmiddels vertaald in het Nederlands. Bij de presentatie van het boek op 4 maart a.s in het Bevrijdingsmuseum zal ook een korte histo- rische film worden vertoond over Operatie 'Market Garden' en is er voor het publiek gelegen- heid om met Megellas van gedachten te wisselen over zijn ervaringen.

Vele locaties in het Rijk van Nijmegen komen in het boek aan de orde: o.a. Grave, Nijmegen en Groesbeek. Veel aandacht besteedt Megellas aan de historische aanval over de Waal rond 20 september 1944.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4, Groesbeek.
Tel: 024-3974404. Internet: www.bevrijdingsmuseum.nl

J. Megellas, De weg naar Berlijn (Amsterdam 2005)
Verkrijgbaar in de museumwinkel van het Bevrijdingsmuseum. Prijs : 17,95 euro.


---- --