Gemeente Schiedam


Feestelijke onthulling kunstwerken in Sveaparken

Vijf honden verkennen de ABBAborg

Op de ABBAborg in Sveaparken wordt zaterdag 4 maart door wethouder H.J. Habermehl een bijzonder kunstwerk onthuld om 15.00 uur. Het ontwerp is van kunstenares Marjolijn Mandersloot en bestaat uit een groep van vijf honden die snuffelend de ABBAborg verkennen.

Begin 2005 werd Mandersloot geselecteerd om een ontwerp te maken waarbij het vertrekpunt de groenstrook op de zogenaamde ABBAborg moest zijn. De ABBAborg is een centraal plein in Sveaborg en heeft zichtlijnen en referenties naar de andere deelplannen van Sveaparken en is bovendien een verwijzing naar de oude binnenstad van Schiedam.

Gezien het familiaire karakter van de wijk en het feit dat er veel kinderen wonen en zullen opgroeien, kwam Mandersloot met het ontwerp voor een groep honden. Het familiaire karakter weerspiegelt zich in de homogeniteit van de beeldengroep. Vijf honden van verschillende kleur en grootte, maar afkomstig uit dezelfde familie: allemaal flinke oren en een lange snuit. De beeldengroep vertegenwoordigt het sociale gezicht van de wijk en maakt daarmee deel uit van de nieuwe samenleving die zich hier opbouwt.

De geabstraheerde dieren hebben geen details zoals ogen of een bek. Hun gladde huid is geplooid en lijkt van rubber te zijn. Toch zijn ze in brons gegoten. Het lijkt alsof je ze zo kunt oppakken, totdat je weet dat ze zon 200 kilo zwaar zijn.

Alle kinderen van de nabijgelegen basisscholen De Violier en De Vlinder zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de onthulling. Zij hebben voor de vakantie een speciaal vervaardigd spelletjesformulier meegekregen waarmee ze alvast in de stemming konden komen voor de komst van de bronzen viervoeters.

De onthulling wordt bovendien culinair ondersteund door Proef eetontwerp, die hun catering zullen aanpassen aan het thema.