Gemeente Zwolle

Allochtone vrouwen bieden burgemeester Meijer Agenda van de Toekomst aan


Datum uitgave: 02-03-2006
Een groep Zwolse allochtone vrouwen biedt op 4 maart 2006 om 19.00 uur in wijkcentrum Holtenbroek te Zwolle hun Agenda van de Toekomst aan aan burgemeester Meijer. Ze doen daarbij het verzoek deze Agenda te overhandigen aan de nieuwe gemeenteraad.

De actie is een initiatief van adviesbureau Twynstra Gudde die in opdracht van Directie Coördinatie Minderheden van het ministerie van Justitie een project aanstuurt voor de opkomstbevordering van allochtone vrouwen bij de gemeenteraadsverkiezingen. In de week daarna organiseert het project Doe Mee Zwolle diverse activiteiten voor allochtone en Nederlandse vrouwen in het kader van de internationale vrouwendag op 8 maart.

De Agenda van de Toekomst die de allochtone vrouwen zelf hebben opgesteld gaat met name in op gebrek aan werk, toenemende armoede, gebrek aan stageplaatsen en discriminatie. De allochtone vrouwen die de Agenda aan de burgemeester aanbieden, behoren tot de kansarme groep met weinig opleiding en hebben vaak geen werk. Wel hebben ze stemrecht omdat ze tenminste vijf jaar in Zwolle verblijven, maar lang niet iedereen ziet het belang in van stemmen. Door een eigen Agenda van de Toekomst op te stellen maken zij hun eigen wensen en ideeën duidelijk, ook richting nieuwe gemeenteraad.

De burgemeester wordt gevraagd na 7 maart een 'terugkeerbijeenkomst' te organiseren, waarop de gemeenteraad uitlegt wat er met de Agenda van de Toekomst van de allochtone vrouwen gaat gebeuren. Op deze wijze maken de vrouwen niet alleen duidelijk dat ze belangrijke kiezers zijn, maar ook dat ze actief wensen te participeren in de locale democratie.

Na de aanbieding van de Agenda van de Toekomst gaan de aanwezige vrouwen met elkaar en met de vrouwelijke gemeenteraadsleden in gesprek over onder meer de Agenda van de Toekomst. Vrouwen kunnen daarbij naar voren brengen welke zaken zij belangrijk vinden en een beeld te krijgen van de verschillende partijen. Dit gesprek is een initiatief van de bezoekvrouwen van Travers.

Bron: afdeling Communicatie