Gemeente Schiedam


Aandacht voor groeiend probleem huiselijk geweld op TV

In de uitzending van Visie op Welzijn en Zorg op zaterdag 4 maart om 14.20 uur bij RTL-7, wordt het werk van de Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld (ASHGs) in beeld gebracht. Dit gebeurt aan de hand van een bezoek aan het steunpunt Nieuwe Waterweg Noord in Schiedam.

Woensdag 1 maart bleek uit een onderzoek van de Politie naar de omvang, aard en achtergronden van huiselijk geweld dat het aantal aangiften van huiselijk geweld vorig jaar met vier procent steeg ten opzichte van 2004. In zestig gevallen hield de politie een verdachte aan. Het aantal arrestaties steeg met twee procent. Voor het eerst is duidelijk geworden dat ruim 2.500 kinderen per jaar slachtoffer zijn van geweld in huis en ongeveer een even groot aantal is er getuige van. Volgens de Politie is mogelijkheid om aangifte te doen voor kinderen echter beperkt en zijn de wachtlijsten bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling zijn nog te lang.

Nederland heeft 35 Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld (ASHGs) voor melding van huiselijk geweld en hulpverlening. Het Algemeen Maatschappelijk Werk, GGD, Maatschappelijke Opvang en Politie werken samen in deze ASHGs om slachtoffers en daders te kunnen helpen. In de uitzending van Visie op Welzijn en Zorg aanstaande zaterdag meer over het werk van deze ASHGs. Dit is een herhaling van de uitzending van zondag 26 februari.