Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 23 februari 2006

Studiecentrum Nieuw Land Erfgoedcentrum
binnenkort ook op zaterdag open

Het studiecentrum van het Nieuw Land Erfgoedcentrum zal vanaf 4 maart 2006 óók op zaterdagmiddag open zijn. Tot voor kort was hier niet voldoende mankracht voor beschikbaar, maar dankzij enthousiaste vrijwilligers kan Nieuw Land de bezoeker deze extra service bieden.

Gratis advies en informatie
In het ruime studiecentrum kan de bezoeker gratis terecht. Zo vindt men er o.a. boeken, rapporten, tijdschriften en inventarissen van archieven. Ook bevinden zich er kranten over de geschiedenis van Nederland in het algemeen en over het Zuiderzee-/IJsselmeergebied en Flevoland in het bijzonder. Men kan in een online-catalogus zoeken (www.flevolandbovenwater.nl) naar bijvoorbeeld diverse foto's van de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders. De medewerkers zijn de bezoeker daarbij behulpzaam. Daarnaast bieden zij, met behulp van de website van genlias (www.genlias.nl), tevens hulp bij het zoeken naar informatie over voorouders. Vorig jaar heeft Nieuw Land een genealogische collectie van de Genealogische Vereniging Flevoland gekregen. In deze collectie zijn o.a. het tijdschrift Gens Nostra van de Nederlandse Genelogische Vereniging in te zien, maar ook tijdschriften van een aantal regionale genealogische verenigingen. Dit materiaal wordt niet alleen bewaard voor toekomstige generaties maar wordt ook gebruikt door o.a. de medewerkers van Nieuw Land, voor het maken van bijvoorbeeld tentoonstellingen, lesmateriaal of voor eigen publicaties.

Verdiepende informatie rond exposities
Het studiecentrum speelt altijd in op nieuwe tentoonstellingen van Nieuw Land. Alle literatuur die aansluit bij een nieuwe expositie in het museum wordt speciaal bij elkaar gezocht en op een centrale plaats gelegd. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe fototentoonstelling over de Oostvaardersplassen. Bezoekers die graag wat meer willen weten over het ontstaan en de ontwikkeling van dit adembenemende natuurgebied zien daardoor in één oogopslag wat het studiecentrum hierover in huis heeft.

Openingstijden
De openingstijden van het studiecentrum zijn: dinsdag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur en vanaf zaterdag 4 maart ook de zaterdagen van 12.00 - 17.00 uur. Op de zaterdagen is er echter een beperkte dienstverlening, omdat dan geen archiefstukken en andere materialen zoals oudere jaargangen van kranten en tijdschriften en audio-visuele materialen kunnen worden ingezien. Dat kan wel van dinsdag t/m vrijdag. Bezoekadres: Oostvaardersdijk 01-13, telefoon: 0320-225944, websites: www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl en www.flevolandbovenwater.nl.