LANDELIJK LOKAAL EUROPA WORLD THEMA'S ROOD LEDEN EXTRA
Debat met Agnes Kant trekt volle zaal

03-03-2006 o Vrijdagavond 3 maart was SP Tweede-Kamerlid Agnes Kant te gast bij een discussie avond, georganiseerd door de SP afdeling Leeuwarden. De bijeenkomst trok een volle zaal. Er waren ruim 100 mensen aanwezig. Vanzelfsprekend stond de zorg en de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) centraal.

Agnes Kant in Leeuwarden
Foto: Johan de Roos

Agnes Kant gaf een inleiding over de gezondheidszorg en de WMO. Over de gezondheidszorg ging ze in op de uitholling van de solidariteit, de toename van de macht van verzekeraars, de enorme premie en de ontoereikende en bureaucratische zorgtoeslagen. Ook vertelde ze wat de SP wil: "De SP wil een veel socialer stelsel waar niet de marktwerking, maar de mens centraal staat."


Agnes Kant over WMO: "Het geld dat gemeente Leeuwarden voor WMO van de landelijke overheid krijgt zou aan alles besteed kunnen worden, ook aan de verbouwing van het gemeentehuis of prestigeprojecten zoals Nieuw Zaailand. Wij hebben in de Tweede-Kamer geprobeerd de wet tegen te houden. Maar nu is het jullie verantwoordelijkheid op lokaal niveau er voor te zorgen dat mensen zo min mogelijk het slachtoffer worden".


Nadat Agnes Kant haar inleiding gaf en de vragen van het publiek beantwoordde werd een discussie gevoerd tussen lokale politici van verschillende politieke partijen en de directeur van stichting MEE over hoe gemeente Leeuwarden zoveel mogelijk kan doen met steeds minder geld.

Freerk Kalsbeek en Addy Stoker
Foto: Johan de Roos

Namens de SP zat lijsttrekker Freerk Kalsbeek in het forum. Freerk Kalsbeek: "Niemand kiest ervoor om afhankelijk te worden van zorg. Die groepen mensen in de samenleving die zorg nodig hebben, moeten ook straks kunnen rekenen op zorg waar ze nu recht op hebben."


"De SP wil dat het geld voor WMO alleen aan WMO besteed wordt en niet voor iets anders." aldus SP'er Kalsbeek.

De avond werd deskundig geleid door voormalig Leeuwarder SP-raadslid Ronald Boorsma.

© SP 1996-2006