Ingezonden persbericht


Lagere aardappelvoorraden in Noord-West Europa

De aardappelvoorraden in de Noord-West Europese landen is lager vergeleken met het vorige seizoen. Dit is met name veroorzaakt door de kleinere oogst in 2005 en grote exporten naar Oost en Zuid Europa. Deze conclusie werd getrokken tijdens de laatste NEPG (North-Western European Potato Growers) vergadering. De NEPG verwacht dat de vraag naar aardappels van goede kwaliteit zal toenemen en de prijs zal stijgen de komende maanden.

De voorraad berekeningen zijn voornamelijk gebaseerd op telers panels en enquêtes die door de NEPG leden in de 5 landen zijn gehouden. De volgende voorraad schattingen zijn door de NEPG gemaakt gebaseerd op eind januari :

Nederland : 20 % minder
Groot-Brittannië : gelijk aan 2005
Duitsland : 5 % minder
België : 15 % minder
Frankrijk : 10 % minder

Indien de voorraad situatie wordt vergeleken over een groter aantal jaren is de huidige voorraad ook lager echter minder dramatisch als dit seizoen.

North-Western European Potato Growers (NEPG)

De NEPG is opgericht in 2000 met het doel om objectieve informatie uit te wisselen en beschikbaar te stellen aan aardappeltelers en handelsketen in Noordwest Europa. NEPG activiteiten zijn niet van politieke aard. Telers en organisaties blijven streven naar een goede relatie met COPA/COGECA in Brussel waar politieke thema's kunnen worden behandeld.

De NEPG leden zien de informatie voorziening inzake het gewas, de oogst en marktontwikkelingen als een essentieel beleidsinstrument voor telers en rest van de bedrijfskolom.

Voor meer informatie kunt u bellen naar:

Dick Vogelaar, voorzitter POA: 0167 - 564 283 of 06 - 51 35 99 97


---- --