Ingezonden persbericht


Demonstranten eisen onderdak voor alle vluchtelingen

Op initiatief van Our Future, een organisatie van schoolgaande jongeren van gedumpte vluchtelingengezinnen werd samen met SP Leiden, Kraakgroep Leiden, Pastoraal Buurtwerk Leiden-Noord en de Fabel van de illegaal op zaterdag 4 maart een demonstratie georganiseerd. De eisen waren "stop het op straat dumpen van vluchtelingen" en "gemeentelijke opvang voor dakloze vluchtelingen".

Het recht op asiel is feitelijk afgeschaft. Minder dan 1 procent van de vluchtelingen krijgt nog een verblijfsvergunning. De rest wordt gedeporteerd of op straat gegooid. Uit angst daarvoor doen veel vluchtelingen in asielzoekerscentra zelfmoord-pogingen. In Leiden verloren daardoor de afgelopen maanden 5 vluchtelingen het leven. Tegen de slechte behandeling in de centra heeft Our Future in december 2004 een demonstratie georganiseerd met 250 vluchtelingen en sympathisanten.

Ongeveer 100 mensen waaronder enkele lokale politici verzamelden zich om 13.00 voor Leiden Centraal. Na twee korte toespraken namens de organisatie werd onder het geluid van tromgeroffel en het roepen van leuzen richting het stadhuis getrokken. Vooral in de volle winkelstraat trok de demonstratie veel aandacht en werden er veel flyers uitgedeeld. Bij de verkiezingsstands van de PvdA en CDA werd door een de leden van Our Future kritische vragen gesteld over hun inzet voor vluchtelingen. Daarna trok de demonstratie verder over de markt om af te sluiten bij het gemeentehuis. Hier werd verder in gegaan op de situatie van vluchtelingen.

Vanuit het Leidse asielzoekerscentrum worden regelmatig vluchtelingen op straat gegooid. Om hen onderdak te bieden hebben sympathisanten in september 2005 de Leonarduskerk gekraakt. Maar die noodopvang werd al na een week ontruimd door burgemeester Lenferink. Nog steeds zwerven daardoor in Leiden dakloze vluchtelingen rond, hele gezinnen en ook alleenstaande jongeren. Dat moet stoppen.

Na de demonstratie zijn nog enkele demonstranten naar het lijsttrekkersdebat gegaan waar aandacht werd gevraagd voor de situatie van vluchtelingen in Leiden.

Meer weten? Bel: De Fabel 071-5127619, e-mail Our future ourfuture-leiden@hotmail.com> of kijk op de speciale Vluchtelingenstad-webpagina van De Fabel.

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.