NEN


Introductie praktijkgids Thermische isolatie en energieprestatie

In de reeks praktijkgidsen rond thema's van het Bouwbesluit heeft NEN zojuist de uitgave Thermische isolatie en energieprestatie uitgebracht. Zeer actueel, gezien de aanscherping van de eisen op dit gebied per 1 januari 2006. Praktijkgidsen Bouwbesluit geven een actueel beeld van de geldende normen bij de verschillende thema's, met een bondige en praktische uitleg over de toepassing ervan.

Thermische isolatie en energieprestatie zijn belangrijke onderwerpen voor het bouwen in Nederland. Het gaat daarbij om aspecten van economie, milieu en een goed en gezond binnenklimaat. In Europees verband worden hogere eisen gesteld; Nederland volgt dit beleid. Voor zowel woningen als utiliteitsbouw zijn onlangs nieuwe normen van kracht geworden door aanwijzing via het Bouwbesluit. In de praktijkgids Thermische isolatie en energieprestatie worden vooral NEN 2916, NEN 5128 en de rekenprogramma's NPR 2917 en NPR 5129 toegelicht.

Auteur ing. Remi ten Have (Adviesburo Nieman, Utrecht) bespreekt deze normen tegen de achtergrond van een optimale toepassing in de praktijk. Daarbij wordt uitgegaan van een integrale benadering bij de planontwikkeling en -uitvoering. Beperking van energieverlies heeft evenzeer te maken met luchtdicht bouwen als met gepaste ventilatie. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt duidelijk gemaakt op welke punten het nog wel eens mis gaat en ook hoe dit kan worden voorkomen.

Redactie en auteurs uit de praktijk
De reeks Praktijkgidsen Bouwbesluit staat onder redactie van ing. Eddy van Caulil, Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs; Peter Houtman, Bureau Bouwkunde Rotterdam; drs. ing. Harry Nieman, Adviesburo Nieman en ir. Pim van der Vliet, EGM adviseurs. De praktijkgidsen worden geschreven door auteurs uit de praktijk met ondersteuning van de afdeling Normontwikkeling NEN-Bouw.

Informatie en bestellingen
Een overzicht van de praktijkgidsen vindt u verder op deze website. De praktijkgids Bouwbesluit - Thermische isolatie en energieprestatie kunt u direct vinden op deze site. Formaat: 165 x 230 mm. Omvang: 256 pagina's. Prijs: 60,- (t/m 31 december 2006) excl. 6% BTW. Nadere informatie is te verkrijgen bij Cees Zwinkels, uitgever, telefoon (015) 2 690 416, of bij NEN-Klantenservice.