Ingezonden persbericht

Persbericht Nijmegen zaterdag 4 maart:

NVU wandelt voor gesloten gordijnen en komt niet opdagen bij verkiezingsdebat

Nadat AFA-Nijmegen had aangekondigd om vandaag een manifestatie in Ysselsteyn te organiseren, durfde de NVU het aan om voor het eerst in haar geschiedenis in Nijmegen te demonstreren. Ruim twee uur na aanvang liepen er zo'n zestig neo-nazi's door een uitgestorven woonwijk. Veel bewoners hadden uit protest ­ en op verzoek van het COC- de gordijnen gesloten. Ook hingen er AFA-posters achter diverse ramen. De demonstratie liep enige vertraging op omdat de deelnemers met sneeuwballen werden bekogeld door Nijmeegse anti-fascisten. Zij waren thuisgebleven om de NVU op geheel eigen wijze welkom te heten in onze Waalstad. Na een rondje lege woonwijk en twee saaie toespraken hielden de neo-nazi's het weer voor gezien. In de omgeving van de demonstratie deelden anti-fascisten flyers uit over de gewelddadige achtergrond van de NVU aan de weinige buurtbewoners.

Om 16.00 uur zou er een verkiezingsdebat in de Lux plaats vinden waarvoor de gemeente Clown Kusters, de onvolprezen leider van de NVU , ook had uitgenodigd. Kusters schitterde op dit debat door afwezigheid. Kort na aanvang van het debat maakte de Lux bekend dat Kusters op het laatste moment had afgezegd omdat hij bang zou zijn voor de aanwezige anti-fascisten. In een telefonische reactie zegt Kusters dat hij op last van de burgemeester niet naar de Lux mocht komen. De gemeente Nijmegen was niet bereikbaar voor commentaar.

Buiten de Lux was een verkiezingsmarkt waar ook een kraampje voor de NVU was vrijgehouden. Nijmeegse AFA-activisten maakten hier een mooie anti-fascistische stand van.

Twee weken geleden maakte AFA-Nijmegen al kenbaar dat zij geen demonstratie of andere grote acties rondom de NVU-demonstratie zouden organiseren. Voor ons heeft de NVU geen prioriteit. Zolang clown Kusters het binnen deze partij voor het zeggen heeft zal de NVU geen enkele grote groei doormaken. Elke keer als de NVU probeerde te groeien kwamen er ruzies en scheurde de partij.

Voor AFA-Nijmegen blijft het onduidelijk waarom de NVU uitgerekend in Nijmegen koos voor het thema "Stop de sociale afbraak". De Nijmeegse gemeente voert ­ondanks Haagse bezuinigingen - een sterk sociaal beleid.

~~~
Voor meer informatie over de NVU verwijzen wij u graag door naar het verkiezingsonderzoek van onderzoeksgroep Kafka uit Amsterdam. Online te vinden op http://www.kafka.antifa.net/verk2006nvu.htm

AFA-Nijmegen
Postbus 1184
6501 BD Nijmegen
Giro; 918.99.88
http://www.afanijmegen.org/
http://www.stopssherdenking.tk/