Universiteit van Tilburg

Menslievende zorg

Studiebijeenkomst over zorg en professionaliteit

Verbeteringen in de cure en de care worden vaak gezocht in meer geld of regels. Op de studiebijeenkomst 'Menslievende zorg en presentie - een ethische kijk op professionaliteit', komt juist de kwalitatieve zorg aan bod. De bijeenkomst vindt plaats op maandagmiddag 6 maart 2006 en is georganiseerd door de Tilburgse Faculteit Theologie en Religiewetenschappen.

Aanleiding voor dit symposium is een nieuw boek van Universitair docent ethiek dr. Annelies van Heijst getiteld 'Menslievende zorg. Een ethische kijk op professionaliteit' en de nieuwe masteropleiding Zorg, Ethiek en Beleid, die in 2005 voor het eerst van start is gegaan. Van Heijst bepleit in haar boek een andere kijk op zorg en professionaliteit. Ze bestrijdt dat zorgen niets meer zou zijn dan marktgericht en functioneel verrichtingen plegen. Haar stelling is: zorgen is een medemenselijke relatie, waarin de professional metterdaad inspeelt op iemands behoeftige afhankelijkheid. Deze relationele betrokkenheid en er in de praktijk zijn voor de ander, noemt Van Heijst 'menslievende zorg'. Zo wordt de waardigheid van degene die lijdt behoed, en krijgt deze persoon het gevoel mee te tellen in de kring van mensen, ook als er geen zicht is op herstel. Menslievende zorg zou de horizon moeten zijn van alle medische, verpleegkundige en verzorgende ingrepen, aldus Van Heijst. In een technocratische en commerciële zorgsector raakt dat echter uit het zicht. Toch blijken zorgprofessionals in een pluriforme samenleving het over dit hoge doel eens te kunnen worden, zo spreekt uit hun praktijken. Op het symposium zullen voorbeelden daarvan besproken worden. Andere sprekers op dit symposium zijn Godelieve van Heteren, Tweede Kamerlid voor de PvdA. Zij spreekt over de bijdrage van de politiek tot het organiseren van zorgstructuren. Drs. Madeleine Weterings-Timmermann, verpleegkundige, docente zorgethiek en promovenda geeft een voordracht getiteld 'Denken over menslievende zorg vanuit de verpleegkundige zorgpraktijk'. Andries Baart, bijzonder hoogleraar aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht, gaat in gesprek met Annelies van Heijst over menslievende zorg.

Noot voor de pers
De studiebijeenkomst 'Menslievende zorg en presentie een ethische kijk op professionaliteit' vindt plaats van 16.30 19.30 uur op de campus van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2, Tilburg, Cobbenhagengebouw, lokaal AZ 116. Meer informatie is te vinden op www.uvt.nl/ftr. Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd de bijeenkomst bij te wonen. Graag aanmelden bij voorlichter Annemeike Tan, tel: 013 366 2596/2580, e-mail a.m.tan@uvt.nl.

UvT Persbericht