Openbaar Ministerie

6 maart start inhoudelijke behandeling strafzaak tegen voormalig functionarissen Ahold

Functioneel parket, 27 februari 2006

Op maandag 6 maart vindt bij de rechtbank te Amsterdam de eerste inhoudelijke zitting in de strafzaak tegen vier voormalig functionarissen van Koninklijke Ahold NV (Ahold) plaats. Deze zitting is de uitkomst van een drie jaar durend strafrechtelijk onderzoek door de FIOD-ECD (FIOD) onder leiding van het Functioneel parket, naar het gebruik van vermoedelijk valselijk opgemaakte sideletters bij de consolidatie van een aantal joint ventures in de jaarrekeningen van Ahold van 1998 tot en met 2001. Door middel van de bewuste sideletters werd vermoedelijk in strijd met de waarheid gesuggereerd dat Ahold overwegende zeggenschap had over de joint ventures Bompreco, Disco Ahold, ICA Ahold en/of Paiz Ahold NV.

De FIOD startte in maart 2003 met een omvangrijk onderzoek naar aanleiding van door Ahold overhandigde stukken aan het Openbaar Ministerie. De FIOD werkte vervolgens, onder leiding van het Functioneel parket, tot en met augustus 2004 aan dit onderzoek,waarna in oktober 2004 de eerste regiezitting plaatsvond bij de rechtbank te Amsterdam. In de daaropvolgende 15 maanden zijn door de rechter-commissaris op bevel van de rechtbank tientallen getuigen gehoord en diverse rechtshulpverzoeken uitgevoerd. In januari 2006 vond de laatste regiezitting plaats.

Op maandag 6 maart 2006 begint de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen drie voormalige bestuursleden en een voormalig lid van de raad van commissarissen. De feiten op de dagvaarding zijn: het valselijk opmaken van âside lettersâ (225 lid 1 Sr); het gebruikmaken van valse âside lettersâ (225 lid 2 Sr); het publiceren van een onware balans (336 Sr); de publieksmisleiding ter gelegenheid van een emissie (47 Wte 1995); het valselijk opmaken van âletters of representationâ (225 lid 1 Sr); het valselijk opmaken van zogeheten 20-F formulieren (225 lid 1 Sr) en de oplichting van de accountant (326 Sr). Het betreft de periode 1998 tot en met 2001.

Eerder werd door het Functioneel parket aan de rechtspersoon Ahold ter voorkoming van strafvervolging een transactie van 8 miljoen euro aangeboden. Ahold heeft vervolgens dit aanbod geaccepteerd.

Het zittingschema wordt door de rechtbank een week voor aanvang van de zitting gepubliceerd op www.rechtspraak.nl.