conferentie 'What about sex?'

Wpf/youth incentives

www.youthincentives.org www.wpf.org

P E R S B E R I C H T

Positief praten over seks van levensbelang

Hilversum, 1 maart 2006 - Praten over de positieve aspecten van seks is van levensbelang in een wereld waarin de negatieve kanten - hiv/aids, soa's, ongewenste zwangerschappen en abortus - het nieuws bepalen en de conservatieve seksuele moraal steeds meer terrein wint. Dit is de centrale en positieve boodschap van de internationale conferentie 'What about sex?' dat plaatsvindt op 6 en 7 maart in Utrecht.

Conferentie
Opvallend genoeg blijkt praten over seks zelfs moeilijk voor mensen die zich wereldwijd inzetten voor aidsbestrijding en seksuele gezondheid. Praten over de emotionele aspecten van seks is echter voor iedereen van zeer groot belang, aldus Youth Incentives en World Population Foundation, de organisatoren van het conferentie. Aan de conferentie nemen partners deel uit landen als Bangladesh, Rwanda, Tanzania, Malawi, Ethiopië, Turkije, Slowakije en Macedonië. Samen met hen zal de aandacht gericht worden op diverse doelgroepen, zoals jongeren, homoseksuelen, gehandicapten en mensen met hiv.

Sprekers
'Understanding sexuality is like opening the window to a world of longing, flirting, lust, love and intimacy', aldus één van de sprekers op de conferentie, Doortje Braeken van de International Planned Parenthood Federation uit Londen. Zij breekt een lans voor het bespreekbaar maken van de positieve beleving van seksualiteit.

Op de conferentie is verder aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar seksuele gezondheid. Lag het accent eerst op risicogedrag van jongeren, nu verschuift de focus naar ouders/opvoeders en (politieke) beslissers. Zij vormen de nieuwe 'risicogroep' volgens professor Roger Ingham van de University of Southampton in Engeland. Een cultuuromslag is nodig waarbij seksuele issues niet ontkend of ontweken worden.

Tevens is er aandacht voor de opmars van een uiterst conservatieve seksuele moraal die grote invloed heeft op het beleid ten aanzien van aidsbestrijding en seksuele gezondheid. Conservatieve vertegenwoordigers van culturele en religieuze stromingen keren zich fel tegen het recht om zelf keuzes te mogen maken op het gebied van seksualiteit en het krijgen van kinderen. Carmen Barrosa, regionaal directeur van de International Planned Parenthood Federation, gaat in op de zorgelijke gevolgen van deze ontwikkeling.

Gesluierde monologen
Speciaal voor deze conferentie wordt De Gesluierde Monologen opgevoerd. In dit theaterstuk van Adelheid Roosen vertellen vier vrouwen met een Islamitische achtergrond hilarische, schokkende en ontroerende verhalen over de beleving van seksualiteit.


---