Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING
Week 9, 2 maart 2006

Maandag 6 maart: uitslag landelijke Scholierenverkiezingen

Op maandag 6 maart a.s., een dag voor de echte gemeenteraadsverkiezingen, worden in ons land Scholierenverkiezingen gehouden. Meer dan 60.000 scholieren in ongeveer 100 gemeenten kunnen hun stem uitbrengen. De uitslag van deze verkiezingen wordt diezelfde dag in Amsterdam bekend gemaakt door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de initiatiefnemer van deze schaduwverkiezingen. De persconferentie vindt om 17:30 uur plaats in Cultureel Centrum De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 5-7. Het is de eerste keer dat scholieren in een landelijke schaduwverkiezing hun gemeentelijke stem kunnen uitbrengen. Scholierenverkiezingen worden sinds 1963 georganiseerd.

Op de persconferentie wordt de officiële uitslag overhandigd aan Alexander Pechtold, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Daarbij zijn, naast politici en tientallen deelnemende scholieren, acht jonge kandidaat-raadsleden (van 17 tot 23 jaar, van Oss tot Delfzijl) aanwezig. Zij gaan met elkaar in debat over de invulling van een politieke jongerenagenda. Tijdens de presentatie is er ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen aan de aanwezige politici.

Elke deelnemende scholier kan een stem uitbrengen op een van de partijen die meedoen aan de verkiezingen in de gemeente waar de school gevestigd is. Scholieren ontvangen hiervoor een uniek eigen wachtwoord en inlognaam en stemmen via een (beveiligd) digitaal stemlokaal. Een klein deel van de scholieren stemt met behulp van papieren stembiljetten. De organisatie van de scholierenverkiezingen ligt in handen van scholieren en docenten zelf.

De scholierenverkiezingen worden mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit jaar is voor het eerst samengewerkt met Schooltv (didactisch materiaal) en met NOS headlines (waar leerlingen zelfgemaakte nieuwsitems kunnen uploaden). Zie www.scholierenverkiezingen.nl voor meer informatie over deze bijzondere vorm van samenwerking. Noot voor de pers


Ingezonden persbericht