Ministerie van Buitenlandse Zaken

Van Ardenne ijvert voor meer energie voor ontwikkelingslanden

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

2 maart 2006

MINBZ: Van Ardenne ijvert voor meer energie voor ontwikkelingslanden

Ontwikkelingslanden moeten meer toegang krijgen tot moderne en waar mogelijk duurzame energie, vindt minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking). Dat pleidooi zal zei houden tijdens haar openingsspeech van Energy Week, op maandag 6 maart in Washington.

Wereldbank president Paul Wolfowitz, de Ugandese Energieminister, Syda Bbumba en minister Agnes van Ardenne houden een toespraak tijdens de opening van deze conferentie. Energy Week is een jaarlijkse bijeenkomst van de Wereldbank waar internationale energie experts van binnen en buiten de Wereldbank internationale energievraagstukken bespreken. Energy Week is dit jaar de opmaat voor de ministeriële Duurzame Ontwikkelingstop (CSD14) van begin mei aanstaande in New York. Tijdens die top is duurzame energie één van de prioriteiten.

Naar schatting twee miljard mensen hebben geen toegang tot elektriciteit of tot andere moderne vormen van energie en zo'n drie miljard mensen kookt nog steeds op hout of houtskool. Nederland heeft zich ertoe verplicht om voor 2015 in totaal 10 miljoen mensen van moderne energie te voorzien. Dit sluit aan bij de Millennium Ontwikkelingsdoelen ter bestrijding van armoede. Toegang tot moderne energie, bijvoorbeeld door veilige kooktoestellen in huis, licht op school, en koelkasten in een ziekenhuis, is voorwaarde voor ontwikkeling. Nederland ligt met de invulling van de energiedoelstelling op schema. Er zijn inmiddels contracten getekend waardoor ruim 4,5 miljoen mensen duurzaam kunnen koken en ruim 1,5 miljoen mensen aansluiting op elektra krijgen. Overeenkomsten zijn er onder meer met de ontwikkelingsorganisaties SNV en Novib, met het Duitse GTZ en verder met bedrijven zoals de zonnepanelenproducent Free Energy, Shell Solar en energiebedrijf NUON. Ondertekening van nieuwe contracten staat gepland. Nederland is het enige land dat een resultaatgerichte outputdoelstelling heeft gekozen, gericht op de toename van energie in ontwikkelingslanden. Volgens Van Ardenne zouden meer landen, maar ook de Wereldbank, met een eigen outputdoelstelling moeten komen om langs het pad van duurzame ontwikkeling de Millennium Ontwikkelingsdoelen te realiseren.

De Wereldbank heeft haar investeringen in duurzame energie inmiddels verhoogd en is daarmee goed op weg. De bank zal de investeringen in energieprojecten in 2006 verdubbelen tot een bedrag van 3 miljard US$. Volgens Van Ardenne is het nu vooral zaak dat deze investeringen terecht komen bij de armen in de plattelandsgebieden, die het 't hardst nodig hebben.



Ministerie van Buitenlandse Zaken