Gemeente Dongeradeel

Verkiezingen


---

Tweede bijeenkomst over integrale gebiedsontwikkeling in Dongeradeel

Provincie Fryslân, gemeente Dongeradeel, Wetterskip Fryslân en LTO-Noord afdeling Dongeradeel organiseren een tweede bijeenkomst over het project integrale gebiedsontwikkeling Dongeradeel. Deze wordt gehouden op 6 maart 2006 om 20.00 uur in dorpshuis De Terp, Doktersfiif 22 te Oosternijkerk. Voor de bijeenkomst zijn vertegenwoordigers uitgenodigd van diverse organisaties, zoals natuur- en milieuorganisaties, recreatiebedrijven, dorpsbelangen, ondernemersverenigingen uit de dorpen, musea, (lokale) politieke partijen en vertegenwoordigers van het Gebiedsplatform Plattelânsprojekten. Een eerdere bijeenkomst voor de agrarische sector op 25 januari 2006 werd druk bezocht.

Uit het landbouwstructuuronderzoek dat de provincie vorig jaar heeft uitgevoerd, blijkt dat opschaling en bedrijfsbeëindiging gevolgen hebben voor de structuur van de landbouw. De vraag is, hoe deze ontwikkelingen kunnen worden omgezet in kansen. Er zijn mogelijkheden voor versterking en ontwikkeling van andere functies zoals recreatie, water, cultuurhistorie, natuur en de leefbaarheid in de dorpen. Ook zijn er potenties aanwezig om de recreatiesector (bijvoorbeeld recreatieroutes) en de bestaande natuurwaarden in het gebied te versterken. Voor de gemeente staat versterking van de leefbaarheid van het platteland en de Dongeradeelse dorpen in dit project voorop.

In het project zullen wensen vanuit alle betrokken organisaties in het gebied worden geïnventariseerd en later dit jaar mogelijk vertaald in projectvoorstellen. In de startnotitie Integrale gebiedsontwikkeling Dongeradeel die in december 2005 verscheen, worden hiervoor suggesties gedaan.

Ga naar startnotitie integrale gebiedsontwikkeling

Tijdens de bijeenkomst voor de agrarische sector op 25 januari 2006 bleek deze sector in Dongeradeel voortvarend met het project van start wil. In de bijeenkomst op 6 maart staat de vraag centraal op welke wijze wensen van andere betrokken organisaties in het gebied aan dit project gekoppeld kunnen worden. Vertegenwoordigers van onder meer dorpsbelangen, (recreatie-) ondernemers en natuurorganisaties die voor deze bijeenkomst zijn uitgenodigd, worden in april/mei vervolgens in workshopverband uitgenodigd om wensen en mogelijkheden nader te bespreken. De agrarische ondernemers worden de komende maanden door middel van een enquête eveneens gevraagd naar hun wensen voor de toekomst. Het resultaat van deze inventarisatie wordt beschreven in een programma van aanpak, dat rond de zomer klaar moet zijn. In dit programma worden mogelijke projecten benoemd die de komende jaren verder worden uitgewerkt en vervolgens mogelijk ook uitgevoerd. Dat gaat gebeuren onder aansturing van een breed samengestelde gebiedscommissie.