Gemeente Soest

Colenso

Datum: 03/03/2006

Baggeren vijvers Colenso

Op maandag 6 maart begint de gemeente Soest met het uitbaggeren van de vijvers in het park Colenso. De vijvers zullen daarvoor eerst worden leeggepompt. Daarna wordt de bagger verwijderd en afgevoerd. Vervolgens wordt het water weer op het oude niveau gebracht. De werkzaamheden kunnen tijdelijk voor enige overlast zorgen.

Waarom baggeren?

In de loop der tijd komt er in de vijvers veel bladafval terecht. Dat blijft op de bodem liggen en composteert daar langzamerhand. Als de hoeveelheid opgehoopt bladafval te groot wordt, heeft dat een negatieve invloed op de waterkwaliteit. Het water gaat stinken en wordt ondoorzichtig. Daarom wordt ongeveer eens per tien jaar de opgehoopte bagger verwijderd.

Deze maand zijn de vijvers in het park Colonso aan de beurt. Eerst worden de vijvers leeggepompt. Vervolgens wordt de bagger verwijderd en via de Praamgracht afgevoerd naar een perceel grond in de buurt van het Griftlandcollege. Tevoren is onderzocht of de bagger geen chemische verontreinigingen bevat. De bagger is schoon en kan dus veilig tijdelijk onderdak krijgen op een agrarisch perceel. Daar kan het water uit de bagger zakken. De droge substantie die uiteindelijk achterblijft, wordt in de zomer verwijderd. De bagger kan aanvankelijk een beetje stinken, maar dat is een normaal verschijnsel.

Voor eventuele vragen kan men contact opnemen met de heer J.K. Tupker, beheerder Bos, Natuur en Landschap, telefoonnummer (035) 6029189.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer