Gemeente Giessenlanden


de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)

Wmo pilot in Alblasserwaard-Vijfheerenlanden: proeftuin PGB

Ter voorbereiding van de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) zijn er in het land verschillende pilots gestart waarbij geoefend wordt met onderdelen van de Wmo. In de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is dat de proeftuin PGB : een regionale werkgroep waarin met een breed Persoongebonden Budget (PGB) wordt geëxperimenteerd. Voor de proeftuin worden mensen gezocht die van 1 april 2006 tot 1 juli 2007 mee willen doen aan het experiment.

Proeftuin PGB
Een van de doelen van de proeftuin PGB is om via de besteding van het budget, met zo weinig mogelijk bureaucratie en regelarme verantwoording de eigen ondersteuning op maat te kunnen regelen. Kernboodschap is daarom ook: Maak gebruik van het persoonsgebonden budget; bepaal zelf uw ondersteuning!

Het experiment kenmerkt zich door een breder pgb aan te bieden: een budget voor het gebruik van huishoudelijke verzorging, enkele WVG-hulpmiddelen en vervoer, maar ook het gebruik van andere welzijns- en zorgdiensten die de gemeenten op dit moment nog subsidiëren. Onderdeel van de nieuwe wet is dat de gemeenten naast een voorziening in natura een financiële tegemoetkoming via een persoongebonden budget moeten aanbieden. Dit onderdeel wordt in het experiment al meegenomen.

Op zoek naar "oude" en "nieuwe" pgb-houders!
Voor de uitwerking van de pilot kwamen vele betrokken partijen al een aantal keer bij elkaar. Wat zijn de wensen van huidige en toekomstige cliënten, welke mogelijkheden biedt deze proeftuin en is de vraag om een breed pgb reëel, wat willen betrokken organisaties en gemeenten, wat zijn voordelen van een breed pgb en wat zijn de nadelen, waar lopen we bij de huidige pgb tegen aan en wat voor mensen willen graag een pgb, etc.

Nu kan het daadwerkelijke experiment starten. We zijn dan ook op zoek naar 25 pgb-houders die vanaf 1 april 2006 tot aan1 juli 2007 willen meewerken aan de proeftuin PGB. Voor de proeftuin is uiteraard extra geld gereserveerd en de pgb-houders krijgen hulp bij het formuleren van de hulpvraag, de verantwoordelijkheden, de financiën en de ondersteuningsmogelijkheden. De uitkomsten hiervan worden overhandigd aan het ministerie van VWS, die uiteindelijk zal besluiten over opname van (delen van) het experiment in de wet. In de Wmo is de gemeente straks per 1 januari 2007 verplicht voor alle individuele voorzieningen een Pgb aan te bieden naast de verstrekking-in-natura. Omdat de pgb-regeling in de proeftuin is uitgebreid met extra mogelijkheden kan het ook voor de huidige pgb-gebruikers interessant zijn om mee te doen.

U kunt u opgeven via het Klantcontactpunt Gorinchem, Postbus 108 4200 AC Gorinchem. E-mail : klantcontactpunt@gorinchem.nl
Telefoon 0183- 65 95 35
www.invoeringwmo.nl
www.minvws.nl