Programma Elektronische Provincies


Risicokaart Groningen online (6 maart 2006)

Groningen biedt als vijfde provincie, na Noord-Holland, Overijssel, Drenthe en Zeeland, een risicokaart aan volgens het afgesproken landelijke model. Op de kaart staan meerdere soorten risico's, zoals ongevallen met brandbare, explosieve en giftige stoffen, grote branden of verstoring van de openbare orde. In totaal worden op de risicokaart dertien soorten rampen weergegeven. Naar verwachting hebben alle provincies medio 2006 hun eigen risicokaart klaar.

Landelijke databank
Gemeenten, provincies en het rijk voeren gegevens in over risico's in twee landelijke databanken. De provincies krijgen gegevens uit deze landelijke databanken, die ze in een provinciale databank plaatsen. Met behulp van een kaartviewer worden de actuele risicogegevens getoond op Internet.

Burgers informeren
De Groningse kaart wordt gemaakt voor inwoners van Groningen en voor (overheids)organisaties. Inwoners van Groningen worden met de gegevens op de risicokaart geïnformeerd en voorgelicht over de risico's in hun woon-, werk of leefomgeving. Hiermee is de informatie ook beschikbaar voor bedrijven en instellingen.

Beleid
De risicokaart is ook een belangrijke nieuwe informatiebron voor professionele (overheids)organisaties. Besturen en overheidsdiensten op gemeentelijk, regionaal en provinciaal niveau kunnen in de risicokaart gemakkelijk risico-informatie vinden. Deze informatie kan gebruikt worden bij het maken van beleid, beslissingen die genomen worden en bij de uitvoering van beleid.

De risicokaarten van de provincies en nu ook Groningen zijn hier te bekijken.

Meer informatie bij Ab van den Berg
Telefoonnummer (070) 888 1243
Email: Avdberg@ipo.nl

Bron: IPO