Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: consumenten geven klachtenafhandeling energiebedrijven onvoldoende

06-01 / 06-03-2006

Consumenten geven een onvoldoende voor de klachtenafhandeling door energiebedrijven. Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onder ongeveer 2000 klanten van de tien grootste energiebedrijven. Het onderzoek vond plaats in het laatste kwartaal van vorig jaar en had betrekking op consumenten die tussen mei en november 2005 een schriftelijke klacht bij hun energiebedrijf hadden ingediend.

De Directie Toezicht Energie (DTe), het onderdeel van de NMa dat het onderzoek heeft laten uitvoeren, heeft consumenten gevraagd de kwaliteit van de klachtenafhandeling op vier aspecten te beoordelen: de termijn waarbinnen de klacht werd behandeld (gemiddeld cijfer 3,7), de klantvriendelijkheid (gemiddeld cijfer 5,6), de zorgvuldigheid (gemiddeld cijfer 3,8) en de tevredenheid over de klachtafhandeling (gemiddeld cijfer 3,9). Alleen over de klantvriendelijkheid geven de consumenten een magere voldoende, de overige aspecten scoren onvoldoende. Dat is zorgelijk omdat het vertrouwen van de klant in de energiemarkt samenhangt met de manier waarop de bedrijven met hun klacht omgaan, aldus Peter Plug, directeur DTe. "De administratieve achterstanden waarmee de energiebedrijven afgelopen jaar kampten, zijn nagenoeg weggewerkt. Het is nu zaak dat de bedrijven het belangrijkste sluitstuk van hun dienstverlening, de klachtenafhandeling, op orde krijgen. Dit is niet voor niets één van de onderdelen op basis waarvan wij oordelen of een energiebedrijf in aanmerking komt voor een leveringsvergunning."

DTe zal de prestaties van de energiebedrijven inzake de klachtenbehandeling voor de consument via haar website inzichtelijk maken. Eerdere DTe- publicaties over de prestaties van de energiebedrijven hebben namelijk duidelijk geleid tot verbetering van de bedrijfsprocessen. De energiebedrijven dienen nu een verbeterplan in te dienen. Eind 2006 voert de toezichthouder een vervolgonderzoek uit over klachtenafhandeling van de 10 grote energiebedrijven. Partijen die eerder een herkansing wensen, kunnen dit aangeven bij DTe.

Aanleiding voor het consumentenonderzoek vormden klachten die bij DTe binnenkwamen over de kwaliteit van de klachtenafhandeling. Consumenten gaven aan zich met name te ergeren aan lange (reactie)termijnen en het niet nakomen van afspraken.

De resultaten van hetonderzoek zijn vanaf vandaag te vinden op de website van DTe onder de rubriek consumenten -> energiebedrijven vergelijken.