Nuon

Intentieovereenkomst energievoorziening Almere Poort / Olympiakwartier De gemeente Almere en Nuon hebben vandaag een intentieovereenkomst ondertekend om de mogelijkheden te onderzoeken van alternatieve warmtelevering voor het gehele stadsdeel Almere Poort via restwarmte uit de Nuon-centrale in Diemen. Deze methode is mogelijk een alternatief voor het realiseren van een biomassacentrale. Het onderzoek moet 1 april 2006 zijn afgerond.
In 2002 is een tenderprocedure uitgeschreven voor de energievoorziening van Almere Poort. De uitgangspunten waren minimaal 50% CO2-reductie en minimaal 10% duurzame energie opwekking. Nuon heeft destijds de tender gewonnen op basis van een systeem met een biomassacentrale. Dit systeem leidt tot een totale CO2-reductie van 90%.
Het centrumgebied van Almere Poort (Olympiakwartier) is buiten deze tender gehouden. Nuon is daarna gevraagd om ook voor dit deelgebied een aanbieding te doen voor de energievoorziening. De onderhandelingen hierover zijn nog niet afgerond. Vorig jaar heeft Nuon de gemeente benaderd over een mogelijk alternatief voor de energievoorziening voor Almere Poort: het leveren van de warmte met gebruik van restwarmte vanuit de centrale in Diemen. Dit voorstel houdt in dat de bouw van de biomassacentrale komt te vervallen en dat in plaats daarvan de warmte via een pijpleiding vanuit Diemen naar Almere Poort wordt aan- en afgevoerd.
De gemeente staat niet afwijzend tegenover het onderzoeken van dit alternatief. Wethouder Halbesma van Economische zaken/nutsvoorzieningen: "Voorwaarde is wel dat hiermee geen onacceptabele risico's worden gelopen en dat de gemeente Almere er voordeel bij heeft." Het onderzoek moet uitwijzen of de voordelen van de alternatieve wijze van warmte opwekking en -levering van de centrale in Diemen zo duidelijk zijn dat hieraan de voorkeur kan worden gegeven. De voorwaarden waaronder het onderzoek zal plaatsvinden en de beoogde resultaten zijn vastgelegd in de vandaag ondertekende Intentieovereenkomst energievoorziening Almere Poort. Noot voor de redactie,