Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

6-3-2006

Het op 22 februari aangeboden definitieve rekenpakket Safeti-NL is dé manier om de hoogte van veiligheidsrisico's van een bedrijf met gevaarlijke stoffen vast te stellen. Het rekenpakket dient om te bepalen of een complex bedrijf voldoet aan de risiconormen voor externe veiligheid, zoals vastgelegd in het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi).

Aan de hand van een aantal invoergegevens, zoals de hoeveelheid gevaarlijke stof, de procescondities en de scenario's, berekent Safeti-NL hoe de verspreiding van de stof in de omgeving is, welke effecten optreden en hoe groot het risico voor de mens is. Met de invoering van het geünificeerde rekenpakket wordt het rekenen volgens de zogenoemde paarse en gele boeken uitgewerkt. De bestaande werkwijze leverde een te grote spreiding in de berekende resultaten op. Hoewel het nog geen formele verplichting is, wordt gemeente-ambtenaren aangeraden snel over te stappen op het rekenpakket. Zij kunnen een beroep doen op daartoe opgeleide ingenieursburo's. In de loop van 2006 wordt de officiële ministeriële regeling ingevoerd.

Zie ook


* Centrum voor externe veiligheid: http://www.rivm.nl/cev/safeti-nl
* Het Paarse Boek (CPR 18 -> PGS 3) en Gele boek (CPR 14 -> PGS 2) staan bij de Publicatiereeks Gevaarlijke stoffen: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9258#PGevStof
* BRAM-studie:
http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/610066015.html