Heliview Marketingservices

Economisch herstel als eerste zichtbaar in uitzendbranche 06-03-2006

De economie liet het afgelopen jaar nauwelijks groei zien, maar de uitzendbranche trok al aan in het eerste kwartaal van 2005. Vervolgens steeg het aantal vacatures in alle sectoren in het derde kwartaal. Het bleef echter de vraag of deze groei een gevolg was van vervanging of uitbreiding van het bestaande personeelsbestand. Maar liefst 44% van de vestigingen, die uitzendkrachten inhuurt, legt daarbij het verband met de economische groei en neemt uitzendkrachten aan om hun personeelsbestand uit te breiden. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor van marktonderzoeksbureau Heliview waarbij het afgelopen jaar extra aandacht is besteed aan de economische groei. Het grootschalige onderzoek onder 800 P&O managers wordt jaarlijks herhaald en brengt het gehele arbeidsmarktproces van Nederlandse bedrijven in kaart.

Met name bij vestigingen met meer dan 200 werknemers werden steeds meer werkplekken ingevuld door uitzendkrachten (24,3). Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2004 (19,7). Uitgesplitst naar branche en werknemersklasse zien we dat de toename in het gebruik van uitzendkrachten in de sector transport en communicatie is gestegen van 48% naar 58%. Van de vestigingen, die een uitzendbureau hebben ingeschakeld, was 50% op zoek naar administratief personeel (2004: 47%), circa 43% naar personeel voor de industrie/ productie (2004: 48%) en zo'n 23% naar technisch personeel. Dit beeld is weinig gewijzigd ten opzichte van vorig jaar, maar daarentegen is de gemiddelde uitzendduur per uitzendkracht wel aanzienlijk gestegen met 33%.

De uitzendbranche dient echter wel te waken voor het aannemen van vast personeel en pools, aangezien zij hiermee conjunctuurgevoeliger wordt. Steeds meer uitzendbureaus richten zich ook op andere activiteiten. Uit het onderzoek blijkt dat de vestigingen, die uitzendkrachten inhuren, de uitzendbureaus ook gebruiken voor werving & selectie (23%) en voor payrolling (18%). De opdrachtgever bespaart hiermee tijd aan sollicitatiegesprekken en salarisadministratie.

In 2006 is bijna tweederde (67%) van alle vestigingen van plan om nieuw personeel te gaan inschakelen. Ongeveer eenderde van deze vestigingen zal dit via een uitzendbureau doen. Uit ervaring weet Heliview dat dit vooraf vaak moeilijk in te schatten is, maar voor het komende jaar zijn er in ieder geval zeer positieve verwachtingen.

Voor meer informatie over de Arbeidsmarktmonitor en andere HRM-onderzoeken kunt u contact met drs. Katinka Deckers of drs. Brenda Wijnbelt, tel.: 076-548 40 00.