Ingezonden persbericht


Websense publiceert rapport over belangrijkste internetbedreigingen van tweede helft 2005

Microsoft WMS-kwetsbaarheid en websites die de kopieerbescherming van Sony BMG ontduiken als eerste ontdekt

Hillegom, 6 maart 2006 - Websense, Inc. (Nasdaq: WBSN), wereldwijd leider in internetbeveiliging en internetfiltering-productiviteitssoftware, heeft een rapport over de belangrijkste trends in internetbedreigingen tijdens de tweede helft van 2005 en de verwachtingen voor 2006 uitgebracht. Het rapport is opgesteld door Websense Security Labs. In het laatste halfjaar van 2005 identificeerde Websense Security Labs diverse nieuwe bedreigingen. Zo ontdekte Websense als eerste de kwetsbaarheid in de Microsoft Windows Metafile (WMF). Daarnaast identificeerde Websense Security Labs websites met code die de kwetsbaarheid binnen het kopieerbeschermingsprogramma van Sony BMG Music misbruikt. Het volledige rapport is te vinden op: http://www.websensesecuritylabs.com/docs/WebsenseSecurityLabs20052H_Report.pdf.

Uit het rapport blijkt dat het internet zich blijft ontwikkelen en groeit als aanvalskanaal. Zo neemt het aantal denial-of-service-aanvallen via botnets alarmerend snel toe. Met deze aanpak worden honderdduizenden met een ongeautoriseerde software-agent geïnfecteerde computers naar een centraal controlepaneel geleid om vervolgens van daaruit een aanval uit te voeren. Daarnaast signaleerde Websense Security Labs een toename in het aantal chantagezaken via het internet, waarin cyber-criminelen geld vragen om een door hen gecreëerd probleem op te lossen.

"Websense Security Labs gebruikt een uiterst intelligent proces om dagelijks 75 miljoen websites te scannen op schadelijke aanvallen op eindgebruikers en bedrijven", zegt Dan Hubbard, directeur security- en technologieonderzoek bij Websense. "Met onze uitgebreide detectiemiddelen en expertise op het gebied van classificatie hebben we veel nieuwe soorten aanvallen eerder ontdekt dan onze directe concurrenten. Websense biedt onze klanten snelle bescherming door op basis van de bevindingen van de Security Labs aanvallen volledig onschadelijk te maken."

Belangrijkste uitkomsten


- De motieven voor het creëren van schadelijke websites gaan inmiddels verder dan puur irriteren door bijvoorbeeld homepages te veranderen. Steeds vaker richten hackers zich op schadelijker activiteiten, zoals het veranderen van de adresbalk in browsers om internetters naar valse bank-, e-commerce- of andere sites te sturen.
- Kwetsbaarheden in browsers of besturingssystemen werden vaker misbruikt door spyware, crimeware, phishing en key-logging.
- Het is een trend om misbruik te maken van actuele gebeurtenissen, met name donaties voor natuurrampen. Voorbeelden zijn websites die geld binnenhalen voor slachtoffers van de tsunami of orkaan Katrina.
- Phishing-aanvallen richten zich zowel op banken als op niet-financiële instellingen.
- Spear Phishing, oftewel aanvallen die gebruikmaken van gestolen informatie om slachtoffers ervan te overtuigen dat het een legitieme aanpak betreft, namen sterk toe.

Websense Security Labs is in augustus 2004 opgericht met als belangrijkste doelstelling om internetbedreigingen te identificeren en te onderzoeken, en vervolgens de bevindingen te publiceren. Het onderzoek biedt inzicht in uitbraken en nieuwe schadelijke bedreigingen voordat aanvallen zijn uitgevoerd. Door gebruik te maken van een wereldwijd netwerk van computers, data mining-processen, klantfeedback en expertise op het gebied van codecategorisering, identificeert Websense Security Labs proactief internetbedreigingen en biedt het bedrijf hiertegen directe bescherming. Websense-software voor webbeveiliging beschermt netwerkinfrastructuren en medewerkers op basis van real-time beveiligingsupdates van schadelijke URL's en applicaties.

###

Over Websense
Websense, Inc. (Nasdaq: WBSN) ontwikkelt en levert Employee Internet Management-oplossingen. Met deze software kunnen bedrijven hun ICT-middelen optimaal benutten en de schadelijke neveneffecten van het gebruik van internet, zoals Instant Messaging, Peer-to-Peer en spyware, voorkomen. Door het beleid voor internetgebruik bij de gateway, op het netwerk en op de desktop te beheren en te monitoren, verbeteren de Websense-oplossingen de productiviteit en de beveiliging. Bovendien worden ICT-middelen optimaal ingezet en neemt de juridische aansprakelijkheid af. Websense ondersteunt wereldwijd meer dan 25.000 klanten met in totaal meer dan 20 miljoen werkplekken.