Gemeente Aalten


06-03-2006
Energieonderzoek bij agrarische bedrijven in Aalten Een consortium bestaande uit DLV Plant, DLV Bouw, Milieu & Techniek en KEMA Windenergie gaat in 2006 voor in totaal 214 agrarische bedrijven in Nederland de mogelijkheden voor duurzame energie in kaart brengen. In de gemeente Aalten nemen 15 agrarische bedrijven deel aan dit project.

Voor het project is subsidie toegekend door SenterNovem. Aan het project "Duurzame Energiescans (DE-scans) voor agrarische bedrijven" werken nu 11 instanties mee, waaronder 8 gemeenten:


- Aalten

- Berkelland

- Bernheze

- Buren

- Haarlemmermeer

- Hellendoorn

- Pijnacker-Nootdorp

- Putten

Daarnaast werken mee:

- Boerenbond Nederpeel

- Vereniging Innovatief Platteland Venray e.o.
- Vereniging Voor Bedrijfsvoorlichting in de melkveehouderij in Flevoland in samenwerking met de Agro Milieu Cooperatie voor Boer en Bodem (AMCBB) en de Stichting ter Bevordering van de Agrarische Bedrijfs- en Gebiedsontwikke-ling (SBABG)

Deze 11 instanties spelen een cruciale rol in het project. Zij zullen een deel van het project coördineren, en zijn betrokken bij de uitvoering.

Uitvoering
Het project bestaat uit een individuele scan per bedrijf, een excursie per regio en een symposium per regio. Tijdens de scan komen onder andere de volgende opties aan de orde:
Zonne-energie
Warmtepompen en energieopslag
Bio-energie
Windenergie
Energiegewassen
Bio-brandstoffen
Voor Aalten is men inmiddels begonnen met de voorbereiding van de scans. De bedrijven in Aalten worden in april bezocht. Terwijl de excursie samen met buurgemeente Berkelland op 2 maart reeds heeft plaatsgevonden. De deelnemers hebben o.a. een kleinschalige biomassaverbranding, geschikt voor toepassing als CV-ketel op de boerderij, gebruik van een warmtepomp bij een kalverhouderij en een co-vergister bij een agrarisch bedrijf bezocht. Op 10 mei a.s. wordt er voor de regio een slotsymposium georganiseerd.

DLV heeft in 2004 in de gemeenten Ede, Emmen, Dinkelland, Tubbergen en Winterswijk ook bedrijven onderzocht op de mogelijkheden voor duurzame energie. Er is toen op meer dan 80% van de bedrijven een rendabele mogelijkheid voor duurzame energie gevonden. Een aantal van deze bedrijven heeft inmiddels op basis van de scan besloten tot investeren in duurzame energie. Voor de actie van 2006 kan niet meer worden ingeschreven. Meer informatie over de DE-scans bij de heer R.J.A. Korten van DLV, tel: 0317 491 539, E-mail: r.j.a.korten@dlv.nl