Gemeente Amsterdam

Typisch Pintohuis

6 maart 2006
---
Ulli Fischer

Het scheelde maar één haar of het Pintohuis was in de jaren zeventig ten prooi gevallen aan de stadsvernieuwing. Dan was het pand gesloopt en had de Nieuwmarktbuurt er heel anders uit gezien dan nu het geval is. Het Pintohuis in de Sint Antoniesbreestraat 69 is in veel opzichten een bijzonder pand. Een korte geschiedenis.

Het pand dat bekend staat als Pintohuis werd gebouwd rond 1605. Opdrachtgever was Jan Jansz. Carel, één van de bewindvoerders van de in 1602 opgerichte Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het pand kan zich meten met de mooiste grachtenpanden. Voor Amsterdamse begrippen is het vrij uitzonderlijk dat een dergelijk statig pand langs een straat staat. In 1651 kocht de Joods Portugese familie De Pinto het huis. En liet het in 1680 verbouwen. De dubbele trapgevel werd vervangen door een zandstenen gevel in de stijl van het Hollands classicisme. Het Aansprekersoproer van 1696, bestorming van het Huis de Pinto

Gouden dukaten

De rijkdom van de De Pinto's was legendarisch. Fantastische verhalen deden de ronde over deze succesvolle handels- en bankiersfamilie. De muren van hun woonhuis zouden bekleed zijn met gouden dukaten. Met een mengeling van afgunst en fascinatie werd naar de familie gekeken. Bij een volksopstand in 1696 tegen een nieuwe belasting op begrafenissen werd het Huis de Pinto door een woedende menigte bestormd. De familie De Pinto had niets met deze belastingmaatregel te maken. De bestorming geeft aan hoe tolerantie in het gastvrije Amsterdam om kon slaan.

Gouden munten hebben de bestormers niet hebben aangetroffen. Waarschijnlijk wel muren die bekleed waren met goudleer behang. Bij de restauratie in de jaren zeventig van de vorige eeuw is tevens een verguld cassetteplafond met bloemmotieven te voorschijn gekomen. Dit plafond diende als omlijsting voor prachtige schilderingen. De schilderingen zijn deels hersteld. Ook zijn nieuwe motieven in 17e eeuwse stijl op het plafond aangebracht door Th. Kurpershoek. Hij schilderde onder meer het Pintohuis in de steigers en mensen op fietsen.

Krot

De De Pintofamilie woonde ruim honderd jaar in het huis en behield het in eigendom tot in de 19e eeuw. Eind 19e eeuw woonde niemand meer in het pand. Verschillende bedrijven en werkplaatsen vonden er een onderkomen. Na de Tweede Wereldoorlog was het ooit zo voorname huis veranderd in een krot. De gemeente kocht het in 1968 aan om het te laten slopen, zodat er ruimte zou ontstaan voor een vierbaansweg door de Nieuwmarktbuurt.

Het denken over stadsvernieuwing werd in deze tijd gedomineerd door Pintohuis in 1976 met op de achtergrond de Jodenbreestraat. Foto J.M. Arsath Ro'is. grootschaligheid. Het gemeentebestuur vond dat oude buurten niet meer voldeden aan de eisen van de tijd en beter gesloopt konden worden. De beleidsmakers wilden dat de Nieuwmarkt eruit zou komen te zien als de Weesper- en de Wibautstraat. Buurtbewoners pikten de plannen niet. Ze vochten voor behoud van hun woonomgeving en een buurt naar met een menselijke maat waarin gewoond en gewerkt kon worden.

Gekraakt

Het Pintohuis stond er verlaten bij op een kaalgeslagen vlakte. Een eenzaam overblijfsel van een voorbije tijd, een herinnering aan het ooit bruisende Joodse Amsterdam. Het Pintohuis werd gekraakt door Geurt Brinkgreve en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Na vele jaren strijd, waarbij zelfs koningin Beatrix steun betuigde aan de actievoerders is het Pintohuis gered. Met het behoud van dit karakteristieke pand werd ook het plan van de brede autoweg van tafel geveegd. De historische rooilijn van de Sint Antoniesstraat bleef gehandhaafd.

Pintobibliotheek

Sinds 1975 is een dependance van de Openbare Bibliotheek in het Pintohuis gevestigd. Een voorziening waar buurtbewoners erg gesteld op zijn. Vooral kinderen en bejaarden hebben baat bij een bibliotheek in de directe nabijheid. De jongste plannen zijn echter om de Pintobib te sluiten, omdat een nieuw bibliotheekgebouw zal verrijzen aan het IJ. Het sluitingsplan stuit op veel weerstand. Het laatste woord over de toekomst van het Pintohuis is nog niet gesproken.

Geraadpleegde bronnen

* Website van het Bureau Monumenten en Archeologie, www.bma.amsterdam.nl * Tussen Weelde en Woningwet. Wonen aan de Amsterdamse grachten. Volkshuisvesting van noord tot zuid. Uitgave Gemeentelijk Bureau Monumentenzorg, 2001. * Het huis De Pinto - en dan verder. Geurt Brinkgreve. Ons Amsterdam, 1978, 78. * Terug naar het Pintohuis. Frans Heddema. Ons Amsterdam, 1999, 16.