Artsen zonder Grenzen


Behandeling wordt beter mogelijk voor kala-azarpatiënten in Ethiopië

06/03/2006 14:32 -- Ethiopiërs met de dodelijke tropische ziekte kala-azar zullen vanaf nu betere toegang tot medische zorg hebben. De Ethiopische overheid heeft een nationale behandelingsrichtlijn goedgekeurd; een belangrijke stap in de aanpak van deze vergeten ziekte. Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat zij zes behandelcentra wilt openen in de komende zes maanden. Ook zullen door het hele land trainingen worden gegeven.

Kala-azar (ook leishmaniasis visceralis genoemd) was tot nu toe een verwaarloosde ziekte in Ethiopië: behandeling was tot nu toe nauwelijks voorhanden. De meeste mensen met kala-azar waren voor medische zorg aangewezen op Artsen zonder Grenzen of onderzoekscentra. Artsen zonder Grenzen behandelt al sinds 1997 kala-azar-patiënten in Ethiopië en heeft daar tot nu toe meer dan 9.300 patiënten behandeld.

De ziekte komt veel voor in de laaglanden in het noordoosten van Ethiopië. Er trekken steeds meer mensen naar deze streken en daarom is de verwachting dat het aantal mensen dat kala-azar zal krijgen, enorm zal toenemen, aldus Penny OConnor, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Ethiopië. Omdat zij meestal nog niet immuun zijn, lopen mensen die uit andere gebieden komen een groter risico de ziekte te krijgen. Zij komen om het land te bewerken of moeten verhuizen vanwege het herhuisvestingplan van de overheid. Nu de richtlijn door de overheid is aangenomen, hebben patiënten een betere kans om de juiste zorg te krijgen.

Naast in Ethiopië, komt kala-azar ook veel voor in andere gebieden ten zuiden van de Sahara, Zuidoost-Azië en Brazilië. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen door de beet van geïnfecteerde zandvliegjes. Kala-azar tast het immuunsysteem aan, wat leidt tot koorts, bloedarmoede, een vergrote milt, algehele verzwakking van de gezondheid en vermagering. Vanaf het moment dat de symptomen zich openbaren, is de ziekte vrijwel altijd dodelijk. Als de patiënt echter op tijd wordt behandeld, is zijn kans op overleven hoger dan negentig procent en kan hij voor het leven genezen zijn.

Dit is de allereerste nationale richtlijn voor behandeling van kala-azar in Ethiopië. Artsen zonder Grenzen is al drie jaar voorvechter van deze richtlijn, en heeft actief deelgenomen aan het opstellen daarvan.